Belföld

Hankiss: most nem lehet kormányfőt importálni

Másfél éve Hankiss Elemér felvetette, hogy az országnak külföldről kellene behozni miniszterelnököt. Megkérdeztük, mi a véleménye erről és a valós lehetőségekről ma. Hankiss új választást tartana jónak, bár fenntartásai ezzel kapcsolatban is vannak. Villáminterjú.

2007. októberi írása provokáció volt vagy komoly felvetés?

Elsősorban természetesen provokatív felvetésnek szántam, mert ez pillanatnyilag még nem valóságos lehetőség. Abból indultam ki, hogy ha az Európai Unióban a kőműves vagy a tetőfedő vándorolhat, és bárhol munkát vállalhat, akkor a politikusok miért ne vándorolhatnának. Miért ne lehetne egy kiváló dán politikus Norvégiában miniszter, vagy fordítva? Jelenleg ez persze irreális, egy vad ötlet, de 5-10 év múlva ez egy reális lehetőség lesz. Egyelőre még nincs is európai állampolgárság, mindenki a saját országa állampolgára, és gondolom – bár nem tudom biztosan –, az alkotmányokban benne van, hogy csak saját állampolgár lehet miniszterelnök. Ha lesz uniós állampolgárság, akkor ez a felvetés nagyon kézenfekvő lesz.

Hankiss: most nem lehet kormányfőt importálni 1

Nagy ellenérzés lenne ma Magyarországon, ha külföldről importálnánk miniszterelnököt…

Ez biztos, ugyanakkor egy csomó ember meg azt mondaná, hogy nem lenne rossz, mert egy sikeres ország sikeres politikusa talán jobban megoldaná a dolgainkat.

Most ön szerint mi lenne a legjobb megoldás? Ki lenne a legjobb következő kormányfő?

Nem a névvel van a baj, volna egy pár tehetséges ember, akit ki lehetne próbálni. A probléma az, hogy a konstrukciót nem látom világosan. Hiába van egy zseniális szakminiszterelnök, ha nincs mögötte egy biztos parlamenti többség, amely egy éven keresztül megszavazza a programját. Enélkül egy béna dolog lenne az egész átmeneti kormány. Gondolom, az első javaslatát elfogadnák, aztán a következőt már elutasítanák. Az egész nagyon hamar zátonyra futna. Ez még rosszabb volna, megint vesztenénk két-három hónapot. Tehát a személyben meg tudnának egyezni, de hogy lesz tartós parlamenti többség ezekkel a pártokkal, akik mindig összevissza szavaznak? Például Surányi alkalmas arra, hogy visszaszerezze a külföld bizalmát, de a pártok miatt hamar elvesztené a politikai hátteret.

Jobb lenne új választás, minél hamarabb?

Azt hiszem, igen. Bár nem tudjuk, hogy a valószínű nyertes Fidesz mit csinálna. Nem ismerjük a konkrét programját. Ilyen szempontból mondhatjuk azt, hogy a választók egy ismeretlenbe ugranának bele. Az ország szempontjából azonban a köztes megoldás, attól félek, időveszteséget jelent. Ha egy ember influenzás, félig meggyógyul, majd újra visszaesik, abból van a nagy baj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik