Belföld

Gyurcsány visszatérne a 2006-os reformokhoz

Gyurcsány a 2006-ban elkezdett liberális reformokat akarja folytatni, de a válságkezelést is szükségesnek tartja.

Válságkezelés és növekedés címmel tartott előadásában a miniszterelnök kitért a kormány új reformstratégiájára. Mint mondta, olyan struktúrát kell alkotni, amely rövid távon válságkezelő hatással bír, míg hosszabb távon megteremti a fenntartható növekedés feltételeit.

Rövid táv, hosszú táv

Kifejtette: a kormány, a meghatározó társadalmi partnerek, az érdekképviseleti szervezetek és a gazdasági szereplők a 2006-ban megkezdett változtatások folytatását és mélyítését látják szükségesnek, ugyanakkor a világgazdasági válság elkerülhetetlenné teszi egy átfogó válságkezelő stratégia megalkotását is.

Ennek célja Magyarországot rávezetni a magas foglalkoztatottságon alapuló gazdasági növekedési pályára, amelynek szükséges előfeltétele az államháztartás fenntartható egyensúlya. A miniszterelnök kifejtette: amint elkezd talpra állni az amerikai gazdaság – ami legkorábban 2009 őszén várható – nyolc-tíz hónapon belül már Európában, illetve hazánkban is érezhetőek lesznek a pozitív hatások. Tehát még szűk másfél évre biztosan számítani kell.

Kemény visszaesés

Mint mondta, a mostani számítások szerint 3,5 százalékos negatív növekedés várható a magyar gazdaságban. Igaz, léteznek olyan elemzések is, amelyek ennél rosszabb eredményt jósolnak – tette hozzá. Közölte: folyamatosan figyelemmel követik az eseményeket és ha szükséges, intézkedéseket hoznak.

„Nem szabad senkiben sem olyan érzéseket kelteni, hogy amit idáig tettünk az biztosan elegendő lesz.” Gyurcsány Ferenc szerint most már látszik, hogy a magyarok elkezdtek takarékoskodni: nőtt a lakossági betétállomány. Tavaly év végén ez még nem igazán volt érzékelhető. A dél-dunántúli régióval kapcsolatosan kifejtette: 2010 tavaszára megépül az M6-os autópálya, amely nagyban lendíthet a térség gazdasági helyzetén. Hangsúlyozta: a sztráda meghosszabbítása is szerepel a tervekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik