Belföld

Még két nap van középiskolát választani

A tanulóknak február 20-áig kell dönteniük, hogy mely középfokú intézményekbe adják be jelentkezési lapjaikat, s hogyan rangsorolják jelentkezéseiket.

A felvételnél az iskolák nagyobb része kizárólag az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján rangsorolja majd a hozzájuk jelentkező tanulókat, azaz az intézmények kevesebb mint felében tartanak felvételi vizsgákat.

Az általános iskolát befejező diákok mintegy 60 százaléka vett részt a január 23. és február 5. között tartott egységes központi írásbeliken. A 9. évfolyamon 470 iskola tart felvételi vizsgát, közülük 302 helyi szóbeli felvételit. Általános tantervű intézménybe 58 104-en írtak felvételit.

Egy korábbi pályázat eredményeként 19 középiskola nyerte el a “tehetséggondozó középiskola” címet, közülük 15 intézményben tartottak vizsgát, a központi írásbelin mintegy 2000 diák vett részt. 8 évfolyamos gimnáziumi osztályt indító iskolák közül 44, míg a 6 évfolyamos gimnáziumi osztályt indító iskolák közül 60 iskola tartott központi írásbeli felvételi vizsgát. Ezeken az írásbeliken 3531, illetve 5022 tanuló vett részt, korosztályuk mintegy 3,5, illetve 5 százaléka.

Az idén az egyes iskolák már nem szervezhetnek különböző tantárgyakból, helyi követelményekre épülő írásbeli felvételi vizsgákat, hanem kizárólag a központi, egységes, kompetenciaalapú magyar nyelvi és matematika írásbeli felvételiken való részvételt kérhették a hozzájuk jelentkező tanulóktól. Az írásbelit tartó iskolákban február 12-éig elvégezték a tanulók dolgozatainak javítását, s az eredményeket rögzítették az elektronikus rendszerben. A felvételi döntések április 20-án születnek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik