Belföld

Cigány fiatalokat toboroz a rendőrség

Az Országos Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdetett középiskolás, illetve jogi, igazgatási vagy gazdaságtudományi felsőoktatásban részt vevő cigány fiatalok részére a rendőri pálya választásának ösztönzésére.

A police.hu oldalon pénteken megjelent felhívások szerint a cigány származású fiatalok tanulmányait segítené a rendőrség, s egyben arra ösztönöznék őket, hogy a rendőri hivatást válasszák. A középiskolás pályázatra azok a roma tanulók jelentkezhetnek, akik – évismétlés nélkül – a középiskola második vagy harmadik évfolyamán tanulnak, és az előző év végi tanulmányi átlageredményük legalább közepes. Budapesten, illetve megyénként 3-3 fővel köt majd a rendőrség tanulmányi szerződést.

A nyerteseknek a rendőr-főkapitányságok biztosítják – saját költségvetésük terhére – a kollégiumi vagy egyéb szállásköltségeiket. A diákok e mellett ruházkodási, és tanszersegélyt, valamint havi ösztöndíjat is kapnak a középiskolai tanulmányok hátralévő idejére, de legfeljebb az utolsó két évfolyamra.

A főiskolás, egyetemista pályázatra azok a cigány származású fiatalok jelentkezhetnek, akik a tanulmányaikat felsőoktatási intézmények nappali tagozatán, jogi, igazgatási vagy gazdaságtudományi képzési területen már megkezdték, az első tanév követelményeit sikeresen teljesítették, és 3,5-es tanulmányi átlagot értek el.

A felsőoktatási támogatást az Országos Rendőr-főkapitányság gazdasági főigazgatója biztosítja az Országos Rendőr-főkapitányság saját költségvetése terhére, a felsőfokú tanulmányok hátralévő idejére, a pályázók közül a tíz legalkalmasabbnak ítélt pályázónak. A pályázatot nyert tanulók részére havonta a mindenkori diákhitel részarányos összegének folyósítására kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik