Belföld

Védegyletet alapítottak a bölcsészkarok

Kartellba tömörültek a legnagyobb bölcsészkarok. A megállapodás szerint az öt tudományegyetem a jövőben elfogadja egymás alapozó képzését, és egységes mesterfelvételit tart - hogy kiszűrjék a gyengébb hallgatókat, ezzel megőrizve az MA-diplomájuk értékét.

A Szegedi, a Pécsi és az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint a Debreceni és a Miskolci Egyetem bölcsészdékánjai pénteken írták alá azt a megállapodást, amely kimondja: egységes, közös mesterfelvételit tartanak, és elfogadják egymás alapképzési kreditjeit is.

Fazekas Csaba, a miskolci kar dékánja a FigyelőNetnek elmondta, hogy a kezdeményezés miatt maga a felvételi eljárás nem változik, viszont az öt egyetem még inkább összehangolja a képzései tartalmát és elfogadja a másiknál írt felvételit.

Ez hasonlít a régi felvételi rendszerhez, amikor egy diáknak csak egyszer kellett megírnia a tesztet, és ez alapján felvételizett az összes megjelölt intézménybe. Tehát ha valaki az öt egyetem mindegyikére jelentkezik ugyanarra a mesterképzésre, akkor csak egy vizsgát kell tennie. A szóbelire ez nem vonatkozik, azt külön-külön szervezik meg.

A mesterfelvételihez kötelező vagy az adott MA-szaknak megfelelő alapképzés, vagy ha másik figyelembe vehető szakra járt a hallgató, egy úgynevezett ’minor-modult’ kell megcsinálnia. A felvételihez szükséges kreditelismerési vizsgálatokat a
megállapodásban részt vevő egyetemek úgy végzik, hogy a
BA-oklevél megszerzéséhez szükséges 50 kredites modulról az az
intézmény ad ki igazolást, ahol a hallgató végzett, nem pedig az vizsgálja – mint egyéb esetben -, ahová jelentkezett. Ez az eljárás diszkriminációt is jelenthet az összes többi felsőoktatási intézmény hallgatóival szemben.

Ha nem az öt intézmény valamelyikében szerzett alapszakos diplomát a diák, akkor kell csak kreditelismerési eljárást indítania – mondta a ME dékánja. A megállapodás a tanári és az alapszakokat folytató mesterképzésekre (például a történelem, az összes idegen nyelvi vagy akár a kommunikáció mesterszakra is) vonatkozik.

Rugalmasabb a mesterfelvételi

Mesterszakra másképp lehet bejutni, mint egy alapszakra: nem az érettségi vagy a BSc/BA diploma eredményei alapján számítják a pontokat, hanem vizsgát kell tenni. A felsőoktatási törvény elég nagy mozgásteret enged az egyes intézményeknek, így mindegyik saját, külön felvételit tart a jelentkezőknek, ezért nem is kellett módosítani a törvényt az együttműködés okán.

Az írásbeli és a szóbeli részből álló vizsgán 100 pontot lehet elérni, illetve szükséges a megfelelő előképzettség, az iskola pedig megadja, hogy milyen tárgyakból kell meghatározott számú kreditet vinni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik