Belföld

Csütörtökön megszületnek a ponthatárok

Kiderül, hogy kik kezdhetik meg a tanulmányaikat 2009 februárjában az egyetemeken és a főiskolákon. A ponthatárok megállapítása és a felvételi döntés kihirdetése a keresztféléves képzésekre január 15-én lesz. Akinek most nem sikerült bejutni, február 15-éig jelentkezhet a szeptemberben induló képzésekre.

A ponthatárokat január 15-én állapítják meg, a lista még aznap kikerül a Felvi.hu holnapra, és a közzététel utáni napokban a sajtóban is leközlik. A jelentkezőt az általa felállított sorrend alapján az első olyan helyre veszik fel, ahol elérte a megállapított ponthatárt.

Nem vehető fel felsőoktatási intézménybe az a pályázó, aki nem rendelkezik a képzéshez szükséges végzettséggel (érettségivel vagy olyan szakképesítéssel, amely előfeltétele a szaknak), vagy nem éri el a megállapított ponthatárt. A jogszabályban megállapított minimum pontszám az alap-, illetve az egységes, osztatlan képzésben 160 pont, felsőfokú szakképzésben pedig 140 pont. Az előző jelentkezési időszakban sok költségtérítéses, levelező szakon ez a minimum pontszám volt a tényleges ponthatár.

A felvételi döntésről hivatalosan az intézmények írásban értesítik a diákokat. Szintén az egyetemek, főiskolák tájékoztatnak a beiratkozás helyéről és időpontjáról, illetve az egyéb további teendőkről.

Akiket ezúttal nem vettek fel, újra próbálkozhatnak a tavaszi eljárásban: a 2009. szeptemberben induló képzésekre ugyanis február 15-éig (azaz 16-áig, mivel a határidő vasárnapra esik) lehet még jelentkezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik