Belföld

Újabb figyelmeztetés a magyar oktatásnak

Magyarország a párizsi INSEAD üzleti iskola innovációs rangsorának 130-as listáján a 47. helyen áll. Ezzel a helyezéssel a környező kelet-európai országok szinte mindegyike megelőzi hazánkat - írta a Világgazdaság.

Az átfogó – a világ legszegényebb államait is reprezentáló – listán a Magyarországnak osztott 47. hely több részindex összesítésén alapul. Bár az írás-olvasás terén a 13., a foglalkoztatás rugalmassága alapján pedig a 15. helyen állunk, a szerzők szerint az oktatási rendszerünk minősége alapján csak a 62., a munkahelyi képzés tekintetében pedig a 68. hely jár hazánknak, míg a menedzsment iskoláinkat a 77. helyre sorolták. Az állami szabályozás terheit tekintve a lista 86. helyére kerültünk.

A kormány hatékonysága, a törvény uralma, illetve a korrupció ellenőrzése nevű rovatokban a magyar viszonyokra utaló adat nincs.

A Világgazdaság által közzétett lista szerint az első helyre az Egyesült Államokat sorolták, majd Németország és Svédország következik. A volt szocialista országok közül a legelőkelőbb, 29. helyet Észtország foglalja el. Magyarország csak Lengyelországot tudta lekörözni, hiszen a lengyelek az 56. helyen állnak a listán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik