Belföld

Mégis lesz egyeteme Esztergomnak

Esztergomban ősztől indul a Pázmány Egyetem Információs Technológiai Kara. A városban még soha nem működött egyetem.

Meggyes Tamás, Esztergom Város Polgármestere és Fodor György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora kedden írta alá a város és az egyetem közötti Együttműködési Megállapodást. A megállapodás keretében a város egy oktatási épületegyüttessel és további többmilliárd forinttal járul hozzá a PPKE Információs Technológiai Karának képzéseihez a következő évtizedben.

Az város a volt Déli Kanonoksort, a Mikromed-gyár egykori épületét az Egyetem számára 2 milliárd forint értékben felújítja és az Egyetem részére 50 évre ingyenes használatba adja, 48 millió forintot biztosítva a felmerülő tervezés költségeire. Esztergom emellett 100 millió forintot nyújt a szakirányú képzések és felsőfokú szakirányú továbbképzés kidolgozására és az esztergomi laboratóriumi felszerelésének létrehozására. Az indulást követően a város 2030-ig évente 100-100 millió forinttal járul hozzá a képzés költségeihez. Hogy a diákoknak legyen hol lakniuk is, az Önkormányzat kollégiumépületét 2011-től 50 évre ingyenes használatba adja az Egyetem számára, az ingyenes használatba adásig pedig a kollégiumban 2009-ben 75, 2010-ben 105 egyetemi hallgató számára helyet biztosít.

Meggyes Tamás mérföldkőnek nevezte a PPKE Információs Technológiai Karának Esztergomba településéről szóló egyezséget. A város volt már főváros, királyi székhely, koronázóváros, és máig a magyar katolikus egyház székhelye, egyetem azonban 2009-ig soha nem működött falai közt.

Roska Tamás a kar alapítója kiemelte: a fejlett technológiát oktató intézmények vonzzák az ipar, a termelés szereplőit. A helyi szakemberek és a fejlesztési-képzési központ, a „hozzáadott érték” vonzerőit egyszerre tudja kínálni Esztergom. Új távlat nyílik a helyi iparfejlesztésben, -szervezésben. Ezt bizonyítja az is, hogy még folytak a kar letelepítéséről szóló tárgyalások, amikor a világ vezető szoftveralapú mérőeszköz-gyártója, a National Instruments már találkozót kezdeményezett az esztergomi és környékbéli cégekkel.

Korábban felvetődött, hogy a PKKE bölcsészkar campusa a királyvárosban lesz, de végül az Piliscsabán, a volt szovjet laktanya helyén épült meg. Esztergomban jelenleg egy főiskolai kar, a PKKE Vitéz János Kara működik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik