Belföld

Gyurcsány megnyomná a vészcsengőt

Egyfajta konzervatív fordulat szisztematikus előkészítése érzékelhető, s ez már messze nem pártpolitikai kérdés - nyilatkozta Gyurcsány Ferenc a Népszabadságnak.

A konzervatív fordulat kitapintható és tetten érhető “1968 negligálásától kezdve a legutóbbi, a regisztrált élettársi közösséget elutasító alkotmánybírósági határozatig nagyon sok ponton” – fejtette ki a miniszterelnök a lap szombati számában olvasható interjúban, majd hozzátette: őt “megriasztja”, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) úgy gondolja, hogy korlátoznia kell két embernek azt a jogát, hogy házasságon kívül kössék össze az életüket.

Mint mondta, nincs kétsége afelől, hogy nem a “közvetlen jog birodalma” határozta meg a döntést, hanem “a jognak valami többszörös áttétellel való magyarázata, amelynek a legmélyén az alkotmánybírák egyéni, konzervatív értékválasztása áll”.

Meg kell nyomni

A kormányfő erre reagálva kijelentette: “meg kell nyomni a vészcsengőt”, mert ha így megy tovább, a házasság anyakönyvezése előbb-utóbb visszakerül az egyházakhoz, kötelező lesz a hitoktatás, míg végül “a legfőbb hatalom” megmondja, miként kell élni és értéket választani.

“Ez nem a Fidesz és az MSZP vitája, hanem egy korábban már idejétmúltnak hitt konzervativizmus és az emancipált, szekularizált, demokratikus szabadság vitája” – állapította meg Gyurcsány Ferenc.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszterelnök visszautasította, hogy az is egyfajta konzervatív fordulat lenne, hogy az MSZP megszigorította a segélyhez jutás feltételeit.

Tisztességes, baloldali

“Tisztességes, baloldali gondolatnak” nevezte, hogy azt mondják: az államnak kötelessége munkát teremteni, s annak, aki képes dolgozni, el kell fogadnia ezt a munkát. Arra a felvetésre válaszolva, hogy biztosan fel kell-e függeszteni az ellátását annak, aki a segély mellett feketén vállal munkát, Gyurcsány Ferenc azzal válaszolt, hogy “így teljes a szociális felelősség”.

“A közösség szolidaritása az egyik oldal, az egyén normatartása a másik oldal” – jelentette ki, utalva arra, hogy az ország egy sor területén széjjelbomlanak a helyi közösségek, mert sokan úgy érzik, hogy ma könnyebb segélyért folyamodni, mint dolgozni.

Segély-függőség

Erre válasz a jobboldal radikalizálódása – mondta, hozzátéve: nem tehetnek úgy, mintha ez nem lenne probléma, így azt is észre kell venniük, hogy az ellátás keretei között kialakult egyfajta “segély- és jóléti függőség”. De ebben a reakcióban “nincs semmilyen szegényellenesség, semmilyen kirekesztés”, így – mint mondta – ez “tisztességes, helyes és szociáldemokrata” magatartás.

A lapnak adott interjút a kormányfő saját optimizmusának megfogalmazásával, s annak deklarálásával zárta, hogy a magyar baloldal talpra állt nehéz helyzetéből, és “esze ágában sincs elbliccelni” a következő másfél évet.

Címkék: Belföld

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Refugees from Syria are trained at the education center of the engineer forces of the German army Bundeswehr in Ingolstadt, southern Germany, on September 1, 2016. (Photo by CHRISTOF STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.