Belföld

Megjelentek a felvételi tájékoztatók

Megjelentek a jövő évi felsőoktatási felvételi tájékoztatók: a továbbtanulni szándékozók összesen több mint 3200 képzési forma közül választhatnak majd - hangzott el a köteteket bemutató hétfői sajtótájékoztatón, Budapesten. A jelentkezés szabályaiban nincs változás.

Az idén, most első alkalommal külön kötetben jelentek meg a szeptemberben induló alap- és a mesterképzések, valamint a továbbképzések. A mesterképzéseket taglaló kötetben nemcsak az szerepel, hogy melyik intézmény hová hány hallgatót vesz fel, hanem a felvételi bemeneti követelmények is olvashatók.

Kerekes Gábor, az Educatio Kht. ügyvezetője közölte, hogy összesen 1671 alapképzés és 1030 mesterképzés indul majd 2009-ben; államilag támogatott képzési forma alapképzésben 1399, mesterképzésben 889 lesz.

Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár elmondta, hogy a jelentkezési szabályokban nincs változás, a felvételi eljárás díja továbbra is 9000 ezer forint lesz, ezért az összegért három helyre lehet kérelmet benyújtani. Minden további jelentkezés 2000 forint; a hátrányos, illetve a halmozottan hátrányos helyzetűek kedvezményben részesülhetnek. A felvételi lappal benyújtott kérelem alapján előbbiek 4500, az utóbbiak 9000 forintos kedvezményt kaphatnak.

Marad a 400+80 pontos rendszer is, amely az államtitkár közlése szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A bekerüléshez szükséges minimális pontszám sem változik most még, csak 2010-től emelkedik 200 pontra a mostani 160-ról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik