Belföld

MSZP-s kampányra ment a Zuschlag-pénz?

Kemecsei Árpád tizenötödrendű vádlott a Táncsics Alapítványtól elnyert, a vádirat szerint Baráth Etele és Csiha Judit MSZP-s országgyűlésiképviselő-jelöltek kampányához felhasznált egymillió forintról vallott a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per keddi tárgyalási napján.

Kemecsei Árpád tizenötödrendű vádlottat csalás bűntettével, valamint magánokirat-hamisítással vádolja az ügyészség.

Nem az eredeti célra használta a pénzt

Kemecsei – vallomása szerint – zuglói önkormányzati képviselősége mellett a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. divízióvezetőjeként dolgozik, nettó 350 ezer forint jövedelemmel rendelkezik.

A vádlott abban ismerte el a büntetőjogi felelősségét, hogy a Táncsics Alapítványtól elnyert pályázati pénzeket nem az eredeti célra használta fel.

Zuschlag cégeihez fordult

Elmondta: 2006 elején értesült arról, hogy a Táncsics Mihály Alapítványnál lehet pályázni. Megkereste Lados István másodrendű vádlottat, aki Zuschlag János személyi titkáraként dolgozott, és együtt készítették el a pályázati anyagokat az Oktatási Minisztériumban lévő irodájában.

A Kullai Tamás hetedrendű vádlott elnökletével működő Y Generáció Egyesület és a Szövetség a Modern Magyarországért Egyesület nevében adták be a pályázatokat a Táncsics Alapítványhoz. Mindkét egyesület Zuschlag János érdekeltségi körébe tartozott, de Kemecsei vallomása szerint ő erről nem tudott.

Mivel a pályázati pénzek elköltését számlákkal igazolni kellett, ezért megkereste Földes Gábort, a per tizenegyedrendű vádlottját, és tőle fiktív számlákat kért. Földes Gábor vallomásában elismerte, hogy ő adta a fiktív számlákat a Táncsics Alapítványtól elnyert pénzek elszámolásához, de állítása szerint a per tizenhatodrendű vádlottjának, Szilágyi Gabriellának a kérésére. Földes Gábor szerint a Táncsics Alapítványtól szerzett pályázati pénzeket Baráth Etele és Csiha Judit MSZP-s országgyűlésiképviselő-jelöltek kampányához használták fel.

Visszautalták a kárpótlást

A vádirat szerint, Baráth Etele és Csiha Judit MSZP-s országgyűlési képviselők nem tudtak arról, hogy az alapítványtól elnyert pénzeket a 2006-os országgyűlési kampányukhoz felhasználták.

Kemecsei Árpád a bíróság előtt tett vallomása szerint megpróbálta a Táncsics Alapítványt kártalanítani, ezért átutalta a pályázaton nyert egymillió forintot, amit visszautaltak, mert az alapítvány tájékoztatása szerint az egyesületeket károsították meg.

A vádlott arról nem kívánt nyilatkozni, hogy a Táncsics Alapítvány pályázatáról miként szerzett tudomást, és arról sem kívánt nyilatkozni, hogy a pénz felhasználása milyen célra történt.

Fodor Endre tanácsvezető bíró a vádlott elé tárta a nyomozati szakban tett vallomásait, valamint a szembesítéskor tett vallomásait.

Baráth és Csiha kampányát finanszírozták?

Kemecsei Árpád vallomása szerint a 2006-os kampányban Baráth Etele kampányfőnöke volt, és a munkába bevonta Lados István másodrendű vádlottat, akit az ő ajánlására vettek fel az MSZP zuglói alapszervezetébe.

A Táncsics Alapítvány pályázataihoz ajánlásokat kellett szerezni, ezért személyesen járt közbe Baráth Etelénél és Csiha Juditnál, hogy írjanak ajánlást.

Kemecsei Árpád beszámolt arról, hogy Baráth Etelének e-mailen el kellett küldeni a pályázati anyagot, mert “szerette volna látni az anyagot, hogy mihez ír ajánlást”.
Lados István és Kemecsei Árpád szembesítése eredménytelen volt. Kemecsei azt állította: amikor a Táncsics Alapítványtól elnyert egyik 500 ezer forintot Kiskunhalason átvette, Lados állításával ellentétben nem a zuglói MSZP alapszervezet nevében köszönte meg a pénzt, hanem saját maga nevében.

Baja cáfol

Lados István korábban azt vallotta a bíróságon, hogy egy pályázó ötszázezer forintot nyerhetett a Táncsics Mihály Alapítványtól, de azt a 2006-os országgyűlési választási kampányhoz használták fel. Lados szerint egy zuglói rendezvényen Baja Ferenc – aki akkor a Táncsics Alapítvány kuratóriumi elnöke volt- azt a tájékoztatást adta, hogy minden egyesületi pályázat mellé csatolni kell az adott körzet szocialista országgyűlésiképviselő-jelöltjének az ajánlását, kizárva ezzel, hogy másik pályázó pénzhez juthasson.

Baja Ferenc közleményben cáfolta Lados állításait.
A bíróság a per tizenhatodrendű vádlottja, Szilágyi Gabriella kihallgatásával folytatta a bizonyítási eljárást. Szilágyi Gabriella – aki korábban a tizenötödrendű vádlott, Kemecsei Árpád élettársa volt – vallomást tett.

Nem ismerte el bűnösségét, mert elmondása szerint Földes Gábor vallomása nem felel meg a valóságnak, aki azt vallotta, hogy ő kérte meg arra, hogy adjon fiktív számlákat.
Fodor Endre tanácsvezető bíró a per tárgyalását csütörtökön folytatja.

A Zuschlag-ügy

A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civilszervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János – aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt – 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik