Belföld

Sólyom Szlovákiába megy

A szlovákiai Érsekújváron találkozik ma Sólyom László magyar és Ivan Gasparovic szlovák államfő. A szlovák fél nem tárgyalna a vitás kérdésekről; a magyar elnöki hivatal szerint az államfői találkozó a kormányfői és a házelnöki találkozókkal megkezdett sor folytatása.

Ivan Gasparovic és Sólyom László tíz órától kezdődően a tervek szerint egy órán át tárgyal zárt ajtók mögött, ezt követően tájékoztatják a nyilvánosságot a megbeszélésen elhangzottakról. A tárgyalás után Sólyom László a Magyar Koalíció Pártjának képviselővel is találkozik.

A Köztársasági Elnöki Hivatal – részleteket nem említve – arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a két elnök a magyar-szlovák viszonyról tárgyal majd. A találkozó illeszkedik a kormányfői és a házelnöki találkozókkal megkezdett sorba – tették hozzá.

A szlovák elnöki hivatal szóvivője korábban arról beszélt, hogy a találkozó napirendjén nem szerepelnek majd olyan témák, amelyekben a felek nem értenek egyet, tehát nem a múltbeli sérelmekkel foglalkoznak, hanem a szlovákok és a magyarok jövője és együttműködésük az egységes Európában lesz a téma.

A diplomáciai nagyüzem utolsó állomása?

Ivan Gasparovic és Sólyom László érsekújvári találkozójával véget ér az a szlovák-magyar diplomáciai nagyüzem, amelyet a november elsejei dunaszerdahelyi események váltottak ki – írja a szlovák-magyar államfői találkozóval kapcsolatban szombaton a pozsonyi Új Szó című napilap.

A találkozó témáiról a lap szerint előzetesen az egyik fél sem adott konkrét tájékoztatást. “A legfontosabb (tárgyalási) pontot a szlovák-magyar kapcsolatok javításának a lehetőségei képezik” – közölte az újsággal a szlovák elnöki iroda sajtóosztálya.

A liberális Sme, amely a szlovák nyelvű lapok közül egyedüliként ír részletesebben az államfői találkozóról, szintén megjegyezte: nem világos, hogy az elnökök miről is fognak tárgyalni.

Sólyom az MKP vezetőivel is találkozik

“A várható témákról a magyar fél szintén nem adott tájékoztatást. Amikor azonban októberben a vezető magyar politikusok elosztották egymást közt a feladatokat, Sólyomra a szlovák-magyar vita mélyebb gyökereinek a tisztázása esett” – fejtegeti az újság. Emlékeztet arra, hogy a találkozó helyszínéről sem tudtak hosszú ideig dűlőre jutni a felek.

Mindkét lap megemlíti, hogy Sólyom László a szlovák államfővel való tárgyalás és a sajtóértekezlet után a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának vezetésével is találkozik. “Ezt Sólyom úr személyes ügyének tekintjük” – közölte a lapokkal a szlovák oldal álláspontját a pozsonyi elnöki hivatal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik