Belföld

Szövetkezik a gazdasági elit és az MTA

Megalakult a Reformszövetség, az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselt kilenc munkaadói szervezet vezetői, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt és jelenlegi elnökeinek részvételével - jelentette be Pálinkás József az MTA elnöke.

Pálinkás József elmondta: a Reformszövetség olyan átfogó reformprogramot kíván kidolgozni, amely beépíthető a 2009-2013 közötti időszak társadalom- és gazdaságpolitikai programjaiba. A reformok bevezetésének célja, hogy a magyar gazdaság teljesítménye, a lakosság jövedelme és életminősége mielőbb felzárkózzon az Európai Unió átlagához, és elkerülhető legyen az ország további gazdasági lemaradása – tette hozzá az MTA elnöke.

A szövetség által szakértői munka során kidolgozandó gazdaságpolitikai irányelvek kiterjednek a konvergenciaprogram folytatásának módjára, az euró bevezetésének menetrendjére és módjára, a versenyképesség javításának módszereire, az adó- és foglalkoztatáspolitikára, és az egyensúlyőrző reformok alapelveire – emelte ki Pálinkás József.

Glatz Ferenc, az MTA korábbi elnöke szerint a szövetség elsősorban a politika és a sajtó szereplőit szeretné megnyerni, mivel a tudomány és a gazdaság összefogásának legfontosabb feladata az elkerülhetetlen reformoknak a társadalom számára elfogadható, a politikai döntéshozók számára pedig kivitelezhető módon történő kidolgozása.

A Reformszövetséggel kapcsolatban Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: a szövetség pénzügyi támogatásának biztosítását Demján Sándor a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke vállalta magára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik