Belföld

Álmok és rémálmok az oktatásról

E-learning, e-twinning, webdidaktika, wiki – a nyolcvanas években az ilyen szavak csak a Galaktikában fordulhattak volna elő. A nemrég újraéledt legendás sci-fi-magazin mostani szakmai különszámában az oktatás jelenébe és jövőjébe kalauzol.

Álmok és rémálmok az oktatásról 1

A hamvaiból 2004-ben újjáéledt magazin időnként szakmai különszámokkal bizonyítja, hogy a nyolcvanas években leírt sci-fi-elképzelések közül számos mára valósággá vált. Az első HiperGalaktika az információs társadalom legújabb eredményeivel foglalkozott, a napokban megjelent második központi témája a jövő oktatása. A különszám az Educatio Kht. eLearning Igazgatósága és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közreműködésével készült, s bemutatja a legújabb trendeket a tanítási-tanulási módszertanban, képet kaphatunk az innovatív oktatási tendenciákról. Gyakorló tanárok is hasznosíthatják az anyagokat, hiszen nemcsak “száraz” szakszövegeket olvashatunk, hanem konkrét példákat, iránymutatásokat is. Így világos lesz, miért és hogyan használhatjuk például a Wikiket a tanórai gyakorlatban, illetve képet kaphatunk a blogok működéséről és hasznosságáról, felhasználhatóságáról az oktatás szervezésében.

Az új HiperGalaktika-sorozat legfőbb erénye, hogy a kutatók által körbejárt egy-egy téma mellé ugyanazzal a témával foglalkozó novellákat is helyez, ezáltal ötvözi a Galaktika legjobb hagyományait a szakértői anyagok szakmai hitelével. Neves sci-fi írók oktatáshoz kapcsolódó novelláit, a jövő iskolájáról elképzelt álmait, rémálmait olvashatjuk. A szerzők között olyan világhírű írók vannak, mint Isaac Asimovot, a sci-fi egyik mestere, vagy Alekszandr Gromov, a magyar tehetségeket F. Tóth Benedek, Galántai Zoltán, Kánai András, Képes Gábor, Michael T. Cricket és Abuczki Péter képviseli.

A kiadó tervei szerint évente jelentkezik egy-egy újabb HiperGalaktika-kötettel, amelyek mindegyike az éppen aktuális tudományos trendek egy-egy szegmensével foglalkozik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik