Belföld

A rektorok megemelték a ponthatárt

A Magyar Rektori Konferencia keddi ülésén az intézményvezetők egyetértenek abban, hogy 160-ról 200-ra emelkedjen a felsőoktatási felvételi során megszerezhető minimum pontszám. A határozat életbe lépéséhez viszont a kormányrendeletet is módosítani kell.

A 2008-as felvételi során alkalmazták először az új, 480 pontos számítási rendszetr, amelyben az alsó határt 160 pontnál húzták meg. Ez a 2007-es évben érvényben lévő 144 pontos rendszerben 78 pont volt.

Az idei felvételi során, már be lehetett kerülni a középszintű érettségin elért 40 százalékos teljesítménnyel, ráadásul a népszerű szakok is kitárták kapuikat a gyengébb teljesítményű hallgatók előtt. A felvételi eljárás végét követően az intézményvezetők és az oktatási szakemberek hangot adtak több fórumon is a félelmüknek, hogy a gyenge közepest produkáló hallgatók rontják a felsőoktatás minőségét – írja az EduPress.

A rektorok most úgy döntöttek, hogy 200 pontra emelnék a minimum ponthatárt, ami a maximális pontszám 42 százaléka körüli teljesítményt jelent. Ez már közelítene a 2007-es követelményhez, akkor az alsó határt az elérhető pontszám több, mint 50 százalékában határozták meg.

A testület november 18-án elfogadta a javaslatot, így azt az oktatási tárca elé küldték. A döntés bevezetéséhez kormányrendelet módosításra lenne szükség. A rektorok számításai szerint a ponthatárok emelkedése következtében az államilag finanszírozott képzésben mintegy 750-nel lenne kevesebb hallgató, míg a költségtérítéses képzésben 1500-zal. Az intézményvezetők szerint a hallagók számának csökkenése a minőség megőrzése érdekében szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik