Belföld

Adóból fizetjük a nyugdíjakat

Nem lehet adó- és járulékcsökkentést ígérni akkor, amikor a járulékbevételek már csak 80,5 százalékban fedezik a nyugdíjkifizetéseket, és a hiányzó részt adóbevételekből kell pótolni – jelentette ki Korózs Lajos.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint aki adó- és járulékcsökkentést követel, annak azt is meg kell mondania, mennyivel kevesebb nyugdíjat akar kifizetni a 3 millió nyugdíjasnak. A salgótarjáni fórumon arról is beszélt, hogy bár 62 év a nyugdíjkorhatár, 100 ember közül 90 korábban megy nyugdíjba. Magyarországon 810 ezer rokkantat tartanak nyilván, közülük 460 ezren korhatár alattiak, és 3,5 milliós a munkavállalók tábora, de kétmillióan csak a minimálbér után fizetnek járulékot – ők 38.500 forintos nyugdíjra számíthatnak.

Sokan még a nyugdíjba vonulásuk előtti években sem értik meg, hogy járulékból lesz a járadék – mondta. Korózs Lajos közölte, hogy januárban is a svájci indexálás lesz a nyugdíjemelés, de ennek mértékét még nem tudja. Fontosnak nevezte, hogy megőrzik a 13. havi nyugdíjat 2009-ben, de azt már csak azok kapják, akik elérték a rájuk vonatkozó öregségi korhatárt, és az összeg nem haladja meg a 80 ezer forintot. Ez az intézkedés a nyugdíjasok kétharmadát nem érinti – mondta az államtitkár.

Megőrzik a méltányossági nyugdíjakat, valamint a 65 éven felüliek ingyenes utazási kedvezményét is, továbbá 2009-ben 100 ezer forintot adnak a 100 éveseknek és annál idősebbeknek, 2010-ben pedig 95 ezer forintot a 95-99 éveseknek. Mintegy 1200 olyan ember él Magyarországon, aki 100 éves vagy ennél idősebb, és 15 ezren 95 év fölöttiek – tette hozzá. A Nemzetközi Valutaalap által biztosított hitelkeret kapcsán kiemelte: csak annyi kiadást vállaljon az ország, amennyire pesszimista forgatókönyv szerint is van forrás, és ne vállaljon kötelezettséget arra, ami csökkentené a költségvetés bevételeit.

„Ha hétköznapi nyelvre lefordítom ezt a két intézkedést, amit Salgótarjánban, Egerben, Andornaktályán és Karancslapujtőn is mindenki ért: nem veszek hitelből plazmatévét, ha nincs rá pénzem” – mondta az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik