Belföld

Lezárult az őszi jelentkezési időszak

Hétfő éjfélig nyújthatták be jelentkezésüket azok, akik 2009 februárjában szeretnék megkezdeni felsőoktatási tanulmányaikat. Aki most lemaradt, az egy hónap múlva veheti újra a kezébe a következő felvételi tájékoztatót.

A keresztféléves képzésekre a jelentkezési határidő erdetileg 2008. november 15. volt – ám mivel ez munkaszüneti napra esett, így november 17-én éjfélig adható postára a jelentkezési lap. Budapesten egy posta lesz éjfélig nyitva, a Fogarasi úti Tesco posta, a vidéki városokban – például Győrben, Pécsen, Szegeden és Miskolcon – este 8-9 órakor zárnak a nagyobb posták. Lehetőség van viszont az elektronikus jelentkezésre is: a Felvi.hu honlapon elérhető e-felvételi szolgáltatással. Azoknak, akik ezt választják, a jelentkezési határidő szintén hétfőn éjfélkor jár le, addig kell véglegesíteniük a megadott adataikat és november 24-ig hitelesíteniük is kell jelentkezésüket.

Felvételi is lehet a mesterszakon

A továbbtanulni szándékozók több mint 150 szak közül választhatnak. A Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2009. februárban induló képzések című kiadványban az egyetemek és főiskolák nappali képzésben mintegy 35, részidős képzésben pedig több mint 60 mesterképzést hirdettek meg, különböző munkarendben (nappali, esti vagy levelező), illetve államilag támogatott és költségtérítéses formában.

Mint arról már az FN korábban beszámolt: a mesterszakra jelentkezőket a felsőoktatási intézmények saját szabályzatuk alapján rangsorolják, amely során figyelembe vehetik a korábbi tanulmányi eredményeket, illetve felvételi vizsgát is tarthatnak. A mesterképzések mellett közel 30 felsőfokú szakképzésre és ugyanennyi alapképzésre is lehet jelentkezni (utóbbiakat csak költségtérítéses formában, elsősorban részidős képzésben hirdették meg az intézmények).

A februárban induló képzésekre is korlátlan számú jelentkezést lehet rangsorolva megjelölni. A felvételi eljárási díja változatlanul kilencezer forint, amely három jelentkezés díját foglalja magában, minden további jelentkezés kétezer forintba kerül.

Ponthatárok január közepén

A felvételi eredményeket és a ponthatárokat előreláthatólag 2009. január 15-én hirdetik ki. Aki lemarad a keresztféléves képzésről, a következő jelentkezési időszakban, adhatja be a lapját. A 2009 szeptemberében induló szakokról a tájékoztató december 15-én jelenik meg, illetve a Felvi.hu-n is olvasható lesz. A döntésben segítséget nyújthat a november közepén megjelenő Felvételi tájoló is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik