Belföld

Kevés magyar tanul amerikai egyetemen

A magyar egyetemisták aránya elmarad a tízmilliós országok diákjaihoz, a csehekhez, a belgákhoz, a portugálokhoz, a görögökhöz képest- írta a Népszabadság.

A több mint 80 ezer, európai diák közül, akik az Egyesült Államokban tanulnak, 710 volt magyar állampolgár a 2007-2008-as tanévben. Ez még az előző évnél is kevesebb, amikor 735 magyar diák tanult ott. A Nemzetközi Oktatás Intézete (IIE) adatai szerint a szlovákok, a moldovaiak, a montenegróiak és az albánok is jóval többen tanulnak az USA-ban, mint a magyarok.

Mindeközben rekordszámú, csaknem 624 ezer külföldi iratkozott be amerikai egyetemekre az előző tanévben. A legtöbben Indiából (94 ezer), Kínából (81 ezer), Dél-Koreából (69 ezer) és Japánból (34 ezer) érkeznek. A négyest Kanada, Tajvan és Mexikó követi.

Az amerikai gazdaságnak évi 15,5 milliárd dollár bevételt jelentő külföldi diákok körében Kalifornia a legnépszerűbb állam és New York az első számú város. A legtöbben üzleti tudományokat (20 százalék) tanulnak, illetve mérnöknek készülnek (17 százalék). A legjobban érdekes módon az agrártudományok iránt nőtt meg egy év alatt az érdeklődés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik