Belföld

Zuschlag-ügy: politikusok ellen vallott Őri András

A Zuschlag-ügy negyedrendű vádlottja szerint a volt képviselő olyan határozott volt, hogy utasításait végre kellett hajtani. Őri András állítja: Arató Gergely és Újhelyi István tudtak a fiktív civil szervezetekről, de szemet hunytak Zuschlag tevékenysége fölött.

Őri András negyedrendű vádlott megtagadta a vallomást a Zuschlag-per csütörtöki tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, de a bíró felolvasta a nyomozóhatóság előtt tett vallomását, amelyek megerősítették a vád állításait.

Zuschlag nagyon határozott volt

A vádlott csütörtökön benyújtott a bíróságnak egy előre elkészített nyilatkozatot, amelyet azután felolvasott. E szerint Őri egyetemistaként került 2002-ben az Országgyűlés Hivatalához, ahol az MSZP-frakció gyermek-, ifjúsági és sport-szakmunkacsoportjánál dolgozott munkatársként. 2002 és 2004 között Zuschlag János elsőrendű vádlott mellett is dolgozott, az ő utasítására részt vett pályázatok készítésében is.

Zuschlag határozott utasításokat adott neki, amelyeket nem volt lehetősége megtagadni. A képviselői irodaházban a 116-os irodában tevékenykedett, de az MSZP képviselőcsoportja mellett is sokat dolgozott a Parlamentben. Őri András kiemelte: 2003-tól 2004 nyaráig vett részt a pályázatok megírásában, szerkesztésében, de azt feljebbvalói utasításokra tette.

Az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány elnöki posztját Zuschlag János utasítására kellett elvállalnia – fűzte hozzá Őri, aki végezetül közölte, hogy őszintén megbánta magatartását, de nem volt tagja semmiféle bűnszervezetnek, és bűncselekményt nem követtett el.

Újhelyi és Arató szemet hunytak?

Fodor Endre tanácsvezető bíró ezután Őri Andrásnak a 2007. szeptember 27-én, már gyanúsítottként, a nyomozóhatóság előtt tett részletes vallomását olvasta fel.

Ebben Őri azt mondta, hogy 2003 második felében lett az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány kuratóriumának a vezetője. Vallomása szerint kuratóriumi ülés nem volt, az alapítvány ténylegesen nem működött, csak pályázatokat készítettek. Beszámolt arról is, hogy miután a pénz megérkezett az alapítvány bankszámlájára, azt minden esetben átadta Zuschlagnak. Emlékezett olyan esetekre is, amikor az alapítvány számlájáról a magán bankszámlájára érkezett pénz, amelyet szintén átadott Zuschlagnak.

Őri András azt vallotta, hogy az ifjúsági- gyermek- és sport-munkacsoportban tevékenykedő Újhelyi Istvántól és Arató Gergelytől is megkérdezte, nem jelent-e problémát, hogy a pályázatok nem valós tevékenységet takarnak, és a magán bankszámlájára is érkeznek pénzek, amelyeket átadott Zuschlagnak. “Ők azt mondták, ne törődjek ezzel, mert ezek az alapítványok Zuschlag érdekeltségébe tartoznak” – mondta a bíró által felolvasott korábbi vallomásában Őri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik