Belföld

Sztrájkolhatnak a pedagógusok

Petíciót kíván átnyújtani az oktatási tárca vezetőjének november 29-én a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a közoktatási normatívák tervezett csökkentése elleni tiltakozásul - mondta el Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke.

A büdzsé tervezete szerint reálértéken 10 százalékkal csökkennének a normatívák, ami elfogadhatatlan a PDSZ szerint. Az érdekvédő elmondta: a petícióban azt az elvárásukat fogalmazzák meg, hogy az első költségvetési változatban rögzített normatívák az elfogadhatóak és szükségesek az ágazat számára. Azt kérik, ezt támogassa az oktatási tárca is. Azt is kérik még, hogy a pályakezdők és vezetők kiemelt keresetkiegészítésének megfelelő összeget tervezzék be a jövő évi büdzsébe.

Kifejtette: a 13. havi kereset visszavonása és az egyéb juttatások elmaradása a nem tervezett inflációval összesen közel 18 százalékos keresetcsökkentést eredményez. Az intézkedések 100 ezer forintos bruttó keresetnél 17 950 forinttal, 150 ezres bruttó kereset esetén 26 950 forinttal csökkentenék a keresetek reálértékét. Ez teljes mértékben elfogadhatatlan – jelentette ki.

Ha a demonstráció nem lesz eredményes, az egységes sztrájkbizottsággal egyetértésben erőteljesebb érdekvédelmi eszközök alkalmazására kényszerülnek – jelezte.

Arra a kérdésre, hogy ez sztrájk meghirdetését jelenti-e, azt mondta: „akár sztrájkra is kényszerítheti” a bizottság tagjait a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik