Belföld

Közoktatás: közel 40 milliárd mínusz

A válság miatt módosított költségvetési javaslat 39,4 milliárd forinttal csökkenti a közoktatási normatív hozzájárulások összegét. Ez a csökkenés kizárólag a 13. havi közalkalmazotti bér elvonását tükrözi. A pályakezdők béremelése elmarad.

A 13. havi bér vagy juttatás elmaradása valóban fájdalmasan érinti a pedagógusokat is, csakúgy, mint a közszféra többi dolgozóját – írta közleményében az oktatási tárca, amely „az elkerülhetetlen csökkentést 2009-ben más források bevonásával próbálja ellensúlyozni”.

A közlemény kiemeli ugyanakkor, hogy az Új Tudás Program 120 milliárd forint többletet biztosít a közoktatásnak 2009-ben. Ebből 27 milliárd forint költségvetési forrás, míg 93 milliárd forint európai uniós pályázati forrás. Az oktatási tárca az Új Tudás Program keretében másfélszeresére emeli az osztályfőnöki pótlékot, és külön pótlékot hoz létre a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket oktató pedagógusoknak. Az oktatási tárca emellett 2 milliárd forinttal növeli a Teljesítménymotivációs pályázati alap forrását.

A közlemény ugyanakkor nem tesz említést a pályakezdő pedagógusok korábban megígért béremeléséről. A FigyelőNetnek az oktatási tárca kifejtette: “az Új Tudás Program keretén belül tervezett pályakezdő pedagógusok bérkiegészítésének bevezetését a tárca elhalasztja, mert ehhez évente 20 milliárdos költségvetési forrásra lenne szükség. Erre a pénzügyi válság miatt a mostani büdzsében nincs lehetőség.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik