Belföld

Beás és japán nyelven is szóbeliznek az érettségizők

A szóbelikkel folytatódnak mától az őszi érettségi időszak vizsgái, a diákok emelt és középszinten adnak számot tudásukról, összesen 21 különböző idegen nyelven.

Az emelt szintű szóbeliket november 12. és 17. között tartják: az 1814 vizsga 28 helyszínen lesz, a diákok összesen 182, egyenként 3-3 tagú tantárgyi bizottság előtt adnak majd számot tudásukról.

Ebben a vizsgaidőszakban az érettségizők – választásaik alapján – 46 tárgyból tesznek emelt szintű, 101 tárgyból pedig középszintű vizsgát. A vizsgatárgyak listáján összesen 21 különböző idegen nyelv található, köztük – egyebek mellett – a beás, a bolgár, a lengyel, az eszperantó, a finn, a héber, a japán és a latin nyelv is. Tíz különböző vizsgatárgyból tesznek idegen nyelven vizsgát a vizsgázók, például a középszintű földrajz vizsgára angol, francia, horvát, német, olasz és spanyol nyelvű jelentkezést is fogadtak a vizsgát szervező intézmények.

A középszintű szóbelik november 20-ától 28-áig lesznek. A 149 helyszínen 203 vizsgabizottság az elhangzó, mintegy 13 ezer szóbeli felelet értékelését követően megállapítja a vizsgák eredményét és kiállítja minden vizsgázónak a szükséges dokumentumot. A sikeres rendes érettségi vizsgáról bizonyítványt, a kiegészítő, szintemelő, illetve ismétlő vizsgákról tanúsítványt, az előrehozott és a sikertelen vizsgákról pedig törzslapkivonatot adnak át a vizsgázóknak.

Az írásbelik november 3-án zárultak. A több mint 14 ezer vizsgázó 165 vizsgahelyszínen érettségizett 10 napon keresztül. Az írásbeli vizsgák feladatlapjai és a hozzájuk tartozó javítási-értékelési útmutatók már megtalálhatóak az Oktatási Hivatal honlapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik