Belföld

Könyvekkel segíti a Vajdaságot a magyar kormány

Házi olvasmányokkal, szótárakkal és más kötetekkel gazdagodott 113 vajdasági, magyarul is oktató általános iskola könyvtára a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatala (MeH) Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkársága könyvtár-támogatási programjának első lépéseként.

A 113 iskola közül 87-ben folyik teljes egészében magyar nyelven az oktatás, a többiben lehetőség van a magyar nyelv oktatására vagy az anyanyelvápolásra. A 32 – magyar nyelven is oktató – középiskola sem marad ki a könyvadományból, a program második ütemeként 2009 elején ők is kapnak az igényeiknek megfelelően összeállított könyvcsomagokból.

A könyveket hétfőn Szabadkán adták át a Magyar Házban.

Gémesi Ferenc, MeH kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára hangsúlyozta, hogy az oktatási intézmények építése mellett fontos a pedagógusok szakmai munkájának a támogatása is.

Kárpátalja és Erdély is sorra kerül

A könyvcsomag-program lebonyolítására a Pro Hungaris Alapítványt kérte fel a MeH. A programra ebben az évben több mint 10 millió forintot fordít a MeH Nemzetpolitikai Ügyek Főosztálya.

Jövőre azt tervezik, hogy könyvcsomagokat kapnak a vajdasági középiskolák és a kárpátaljai magyar nyelven oktató iskolák könyvtárai, majd az év második felében az erdélyi szórványvidék intézményeinek is gyarapodhat a könyvtári állománya.
A most átadott könyveket az 5-8. osztályos korosztály számára állították össze vajdasági oktatási szakemberek segítségével.

Sütő Andrástól Esterházyig

Az 5. osztályosok elolvashatják a János vitéz és A kis herceg mellett a vajdasági Csorba Béla és Kontra Ferenc közös, Szélördög című könyvét is, amelyet az újvidéki Fórum Kiadó jelentetett meg.

A többi évfolyamnál megtalálhatók a kötetek között a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásai Sütő Andrástól, Závada Pálon, Esterházy Péteren, Kertész Imrén át Faludy Györgyig. Külön kategóriát képeznek a minden iskolai könyvtárban nélkülözhetetlen kézikönyvek, így például a Magyar értelmező szótár, az Idegen szavak szótára és a Magyar helyesírás szabályai.

A könyvcsomagok összeállítói gondoltak az ifjabb korosztályra is egyebek között olyan művekkel, mint Janikovszky Éva Kire ütött ez a gyerek? vagy Milne Micimackó című műve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik