Belföld

Die Presse: véget értek a bőség évei Magyarországon

Sem Kijevben, sem Budapesten nem mutatott az elit készséget arra, hogy véget vessen belső vitájának. Az eredmény a lakosság gyors bizalomvesztése, ami a választók radikalizálódásához vezethet - írja az osztrák lap.

A globális pénzügyi válság és a nyomában felcsapó reálgazdasági krízis keményen érinti a közép- és kelet-európai térséget, még ha eleinte az egyes országokra eltérő hatással jár is – írta az osztrák konzervatív napilap.

A címében „horrorforgatókönyveket” emlegető elemzés szerint Ukrajna és Magyarország azért süllyedtek olyan mélyre a bajban, mert kettős válsággal kell megküzdeniük. Az egyik oldalon ott van a már régóta húzódó tartós politikai válság, ehhez most még hozzájönnek a pénzügyi és gazdasági zavarok.

Önző politikai elit

A gazdasági viharjelzések láttán sem Kijevben, sem Budapesten nem mutatott magától az elit készséget arra, hogy véget vessen belső vitájának, és közös kivezető utat keressen a válságból. Az eredmény a lakosság részéről tapasztalható gyors bizalomvesztés. És hogy ez mihez vezethet, ismert dolog: a választók radikalizálódásához, amely a legközelebbi alkalommal a szélsőséges erők malmára hajtja a vizet.

A Die Presse elemzője úgy látja, Ukrajnához hasonlóan Magyarországra is igaz, hogy az ország gazdaságilag a padlón, politikailag pedig szétzilált állapotban van. Az utóbbinak azonban van egy nagy előnye: az, hogy az Európai Unió tagja, és számíthat annak segítségére a krízis leküzdésében. De akárcsak Kijevben, Budapesten is egy önző politikai elit létezik, amely nem fogott össze, hogy a fenyegető gazdasági válság elé akadályokat emeljen, és amelynek most segélyhitelekért kell koldulnia a nemzetközi színtéren.

Biztosabban ül Gyurcsány

A lap „Macskajaj az aranymámor után” címmel háromoldalas összeállítást is készített arról, hogyan reagálnak a közép- és kelet-európai térség országai a pénzügyi és gazdasági felbolydulásra. A Magyarországgal foglalkozó tudósítás egyebek között megemlíti, hogy az Orbán Viktor vezette fiatal demokraták a kormányzó szocialistákat teszik felelőssé a bajokért, és jelentős adócsökkentést javasolnak a krízisből való kilábalásra. Emellett szüntelenül követelik a kormányfő lecserélését.

Ezenkívül úgy tűnik, éppen hogy a nyomorúságos gazdasági helyzet erősítette meg Gyurcsány miniszterelnök és kisebbségi kormánya pozícióját – áll a beszámolóban. Az utóbbi két hétben mutatott határozott válságmenedzselésével a miniszterelnök szemmel láthatóan ismét valamivel biztosabban ül ma a kormányfői nyeregben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik