Belföld

Nagyvállalati technológia kis és középvállalatoknak [X]

A magyarországi kis és középvállalati kör informatikai rendszereinek fejlesztéséhez nélkülözhetetlenek a vállalat növekvő igényeit kielégítő szerverek.

Mivel egyre több vállalat életéhez szükséges az informatikai rendszerek folyamatos működése, rendelkezésre állása, nem mindegy, hogy milyen eszközöket választunk hozzá.

A Sun Microsystems 1982 óta van jelen a számítástechnikai piacon, de a nagyteljesítményű szerverei funkcióit eddig többnyire nagyvállalatok – köztük bankok, távközlési szolgáltatók – tudták kihasználni. Ezen nagygépes rendszerek a Sun saját processzor technológiáját (SPARC) és saját operációs rendszerét (Solaris) használták. A nagyvállalati teljesítmény és rendelkezésre állási igényeket kielégítve ezek a berendezések ár tekintetében nem nagyon voltak elérhetőek a kisebb méretű vállalkozások számára.

Négy éve a Sun úgy döntött, hogy nyit a már szélesebb körben elterjedt, és iparági szabvánnyá vált Windows-Intel világ felé. Először az Intel konkurensének számító AMD processzoraival jelentette meg első szervereit, majd később a kínálatát bővítette az Intel négymagos processzoraival felvértezett gépekkel is. A mai napig folyamatosan bővül a Sun kínálata olyan szerverekkel melyek a Microsoft Windows Server és Linux operációs rendszerek futtatásának univerzális eszközeivé váltak.

Nagy teljesítmény kis helyen

A Sun hagyományosan egyedülálló tervezésű szerverekkel jelenik meg a piacon. Az innovatív és igényes tervezés a számítógépházra is kiterjedt. A szerverek mindegyike ugyanazt az egy és két rack unitos alumínium házat kapta.

Nagyvállalati technológia kis és középvállalatoknak [X] 1

A formatervezett szerverházakban a legújabb processzor technológiát képviselő kettő vagy négymagos AMD Opteron vagy Intel Xeon processzorok helyezkednek el. A legnagyobb modell akár 16 darab működés közben cserélhető diszket is tartalmazhat. Az új berendezésekkel mintegy 50%-os helymegtakarítás érhető el a konkurens szerverekhez képest úgy, hogy a Sun szerverei magasabb teljesítményt és hatékonyabb hűtést is biztosítanak. Mindezen jellemzők összességében alacsonyabb üzemeltetési költséget eredményeznek, amely az áram és hűtési ráfordításban mutatkozik meg leghamarabb.

A közelmúltban bejelentett két általános célú Intel processzoros rack szerver (az X4150 és az X4450) már a Sun nagy megbízhatóságra törekvő tervezésének az eredményei. A magas rendelkezésre állás mellett a szerverek tervezésekor több más szempont, így a kiemelkedő számítási teljesítmény is különös figyelmet kapott. Az átlagon felüli processzor sűrűség és a fejlett tápellátó és hűtési rendszer magas hatékonyságot biztosít, amellyel egységnyi helyen több teljesítményt érhetünk el. Ezek mellett a szerverek hatékony virtualizációs támogatást is tartalmaznak, így alapjait képezhetik a virtualizációs projekteknek, ahol több szerver funkcióit konszolidáljuk egy szerver virtuális gépeire.

A Sun Intel processzoros Sun Fire X86-os szerverei közül a legnagyobb az új Sun Fire X4450 modell. Ez a szerver a világ legkisebb 4 processzoros négymagos szervere 2 rack unit helyen. Virtualizáció szempontjából kiemelkedő fontosságú a szerver 128GB-os memória bővíthetősége és 1TB-os belső diszk kapacitása (amelyet 8 db 146GB-os diszkkel ér el). A berendezés kategóriájában páratlan I/O bővíthetőséggel rendelkezik, mert képes akár 6 db PCI Express kártyát is befogadni.

Száguldás 24 utassal a fedélzeten

A Sun elsőként építi be a kis és középvállalatok számára tervezett X64-es szervereibe a 6 magos Intel Xeon 7400 processzor modellt. A Sun Fire X4450 szerver az első, amely 2 rack unit magasságban képes akár 24 processzormagot és 128GB memóriát kezelni (4 db 6 magos Intel Xeon 7400 processzoros kiépítéssel). A szerver ezzel egyetlen házba képes sűríteni egy évekkel ezelőtti kisebb szuperszámítógép rendszer teljesítményét.

Nagyvállalati technológia kis és középvállalatoknak [X] 1

A fejlesztők természetesen tisztában voltak a “földhözragadt” piaci igényekkel is, hiszen a szerverbe építhető 8 db diszk miatt a Microsoft Exchange és Microsoft SQL alkalmazások is páratlan teljesítménnyel futtathatóak.

A Sun egy szerverválasztó alkalmazást is készített, amelynek segítségével kiválasztható a vállalkozás igényeinek legmegfelelőbb eszköz.

Látogass el honlapunkra!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik