Belföld

Kötelezőváltás 2009 [X]

Ismét itt a kötelezőváltási időszak, sok százezer autós keres a jelenleginél olcsóbb kötelező biztosítást magának 2009-re. A MÁV Biztosító Egyesület idei összeomlásából azonban talán már sokan levonják azt a tanulságot, hogy a kötelezőnél sem csak az ár szabad számítson, nem árt, ha biztosítónk stabil pénzügyi hétteret is fel tud mutatni.

Idén novemberben immár 15 biztosító, illetve biztosító egyesület verseng azért, hogy nála kössük meg kötelezőnket.

Mondd, te kit választanál

Nem az a lényeg, hogy kis vagy nagy biztosítót választunk, hanem az, hogy kedvező díja mellett bízzunk is meg a biztosító stabilitásában. Az egy év alatt közel 100ezer ügyfelet maga mellett felsorakoztató, a Generali csoporthoz tartozó Genertel jó példa lehet a stabil hátterű kisbiztosítói modell létjogosultságára. A Genertel tavaly az első magyar direktbiztosítóként lépett piacra: e biztosító interneten és telefonon szerződik ügyfeleivel és minden ügyintézést ezen a két eszközön lehet elvégezni nála.

Az első direktbiztosító a kedvező ár – megbízható szolgáltatás stratégiát választott: a 29 év fölötti, legalább 5 éve balesetmentes ügyfeleknek kínál rendkívül kedvező díjú kötelezőt. A Genertel 2009-es kötelezős díjai azt mutatják, hogy a biztosító jövőre is ezeknek az autó tulajdonosoknak kínál versenyképes díjakat. A sajtó tavaly sokszor felrótta a biztosítónak, hogy kármentességi kedvezményét, ha az ügyfél mégis kárt okoz, még év közben visszavonja a biztosító. 2009-re a Genertel változtatott eljárásán: január 1-jétől megszűnteti a kármentességi kedvezmény évközi visszavonhatóságát, így most annak is érdemes lehet a Genertelt választania, akit tavaly ennek a kedvezménynek a visszavonhatósága tartott vissza attól, hogy a direktbiztosítót válassza. A kármentességi kedvezmény 2009-ben 30-50%-os díjkedvezményt jelent a Genertelnél az erre jogosultaknak.

Kötelezőt interneten vagy telefonon

2007. november-decemberében mintegy 250ezren váltottak kötelezőt interneten keresztül, idén ez a szám tovább növekedhet. A Genertel honlapján néhány perc alatt gyorsan és kényelmesen lehet 2009-re kötelezőt kötni. Azoknak, akik idegenkednek az internetes biztosítás-kötéstől, a Genertel telefonos szerződési lehetőséget tud ajánlani: a hét minden napján reggel 8 és este 8 között a 06 40 30 40 50-es számon néhány perc alatt lehet kötelezőt vagy épp cascót kötni.

Kötelezőváltás 2009 [X] 1

Teendők, ha már megkötötte biztosítását

A Genertelnél szerződőknek a szerződés-kötés után egyetlen intézni valójuk van: legkésőbb december 1-jéig fel kell mondaniuk jelenlegi kötelezőjüket. Fontos, hogy december 1-ig a felmondás be is kell érkezzen a biztosítóhoz, úgyhogy nem érdemes a felmondással az utolsó pillanatig várnunk. Biztosítást felmondani csakis írásban, postán vagy faxon elküldve, esetleg biztosítónk ügyfélszolgálatára személyesen behozva lehet. A felmondásnak tartalmaznia kell azokat az adatokat, melyek alapján beazonosítható biztosításunk (szerződő neve, lakcíme, rendszám, kötvényszám), szerepelnie kell benne, hogy a biztosítást évfordulóra, 2008.12.31-i hatállyal mondjuk fel, valamint nem szabad elfelejteni, hogy aláírjuk a felmondást, e nélkül a felmondás érvénytelen.

A kártörténeti (bónusz-málusz) igazolást idén is a biztosító szerzi be helyettünk, de figyeljünk arra, hogy ezt csak akkor tudja megtenni, ha a szerződés megkötésekor pontosan adtuk meg előző (2008-as) kötelező biztosításunk kötvényszámát.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.