Belföld

Lesz nyugdíjemelés, csak nem úgy

Januártól 3,9 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, csak a nyugdíjkorrekciós program 2009-re tervezett lépései tolódnak el várhatóan szeptemberig - közölte a Kormányszóvivői Iroda.

“A több helyen pontatlanul megjelent hírekkel ellentétben 2009. január 1-jével a svájci indexálás szabályainak megfelelően 3,9 százalékkal emelkedik a nyugdíjak összege. A pénzügyi válság miatt átdolgozott jövő évi költségvetési tervezet csupán az ötéves nyugdíjkorrekciós program 2009-re esedékes lépéseit érinti, amelyeket így várhatóan 2009 január helyett szeptemberben hajt végre a kormány” – tartalmazza a közlemény.

A nyugdíjkorrekciós program jövő évre tervezett lépései szerint egységesen 2 százalékkal emelkednek az 1988 és 1990 között megállapított saját jogú nyugdíjak, újabb, egységesen 4 százalékos emelést kapnak az 1992-1995-ben megállapított nyugdíjjal rendelkezők és 4 százalékkal emelkedik az 1997-1998 között megállapított saját jogú nyugdíjak összege is.

Az érintettek várhatóan szeptembertől, nem visszamenőleges hatállyal részesülhetnek a nyugdíjkorrekciós program keretében tervezett nyugdíjemelésben.

Gyurcsány Ferenc a szombati nemzeti csúcson beszélt arról, hogy a törvényes nyugdíjemelés feletti nyugdíjkorrekciós programot január helyett csak ősszel indítják el.

Ajánlott videó