Belföld

Gyurcsány: nem engedjük a törlesztőrészleteket az egekbe szökni

Gyurcsány Ferenc belátást kért az adócsökkentés híveitől, és megígérte, hogy a kormány segíteni fogja a családokat a növekvő törlesztőrészletek visszafizetésében.

A II. világháború legsúlyosabb válságával állunk szemben – jelentette ki a miniszterelnök. Olyan felfordulás van a világban, amilyet még nem láttunk. Az ország bankrendszere erős, de a világ pénzügyi rendszerében bizalmatlanság tapasztalható. Megjelent a spekuláció is, ilyen támadás érte az országot a múlt hét végén – mondta Gyurcsány Ferenc.

Azt javasolja, hogy a válság kezelése után a résztvevők keressék a nemzeti megállapodás lehetőségét az euró bevezetésének menetrendjére, a nyugdíjreformra, a szociális illetve az önkormányzati rendszer megújítására, hasonlóan más európai országok gyakorlatához.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: a nemzetközi pénzügyi válság magyarországi hatásainak csökkentésére átalakítják az uniós források felhasználását, ha kell, az elfogadott döntéseket is felülvizsgálják, de remélik, hogy a már elindult beruházásokat nem kell leállítani.

A kormány megtette az azonnali szükséges lépéseket a válság hullámainak feltartóztatására. Teljes körű garanciát adott a kormány például a betéteseknek. Valószínűleg további lépésekre lesz szükség, és a kormány még a népszerűtlenséget is vállalva meg fogja tenni ezeket a lépéseket – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy ebben a nemzeti csúcs nem tud segíteni.

Megvédjük az állam, a vállalkozások, ez emberek érdekeit – mondta Gyurcsány, aki szerint a legnagyobb baj az lenne, ha az állam finanszírozása kerülne bajba. Ezért a legfontosabb a hiány csökkentése. Belátást kért a miniszterelnök az adócsökkentést szorgalmazóktól. Mint mondta, erre szükség lesz, mihelyst enged szorításából a válság. Ha az ország egyensúly közelébe kerül, lehetőség lesz 3-4 százalékos adócsökkentésre.

A munkahelyek megőrzése érdekében óvatos bérpolitikára van szükség. Az államnak segítenie kell a munkahelyek megőrzését, erre 800 milliárd forintot különít el a kormány, amelyből olcsóbb hitelt, támogatásokat, garanciát tudnak nyújtani a vállakozásoknak.

Gyurcsány bejelentette, hogy csökkenteni kell a családok terheit. Ha gyengül a forint, meg kell segíteni a devizaalapú hiteleseket. Nem engedi a kormány a havi törlesztőrészletek egekbe szökését.

Nemzeti összefogásra van szükség, a versenyzés helyett összefogásra, a válság nem tesz különbséget a bal- és jobboldali között – mondta Gyurcsány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik