Belföld

Durva válságprogramot ajánl az MDF

A közszféra béreinek befagyasztását, a 13. havi fizetés átmeneti eltörlését javasolja többek között válságkezelő csomagjában az MDF.

A művi patthelyzet fenntartásával nem lehet válaszolni a válságra – mondta Dávid Ibolya. Az MDF elnök asszonya szerint is az elmúlt 6 év gyenge kormányzása is felelős a krízisért.

Nem voltak őszinték az előző hozzászólások, bátorság ahhoz kell, hogy kimondjuk: milyen intézkedések szükségesek most – mondta Dávid Ibolya. A politikának meg kell védenie a devizahitellel rendelkezőket, a vállalkozásokat – mondta a politikus, aki emlékeztetett: a száznapos programot, amely az országot tönkretette, csak az MDF nem szavazta meg. A program megszavazásért bocsánatot kellene kérnie az MSZP-nek, az SZDSZ-nek és a Fidesznek, e helyett a félrebeszélés folytatódik – mondta.

Aki annyit mond, hogy csak adócsökkentés kell, gyáva; aki azt is kimondja, hogy annak kemény következményei is vannak, az bátor; ma a parlamentben kétharmados többségben van a gyávaság – mondta Dávid Ibolya.

Fájdalmas döntésekre van szükség a katasztrófa elkerülésére: egyéves, 2009. december 30-ig tartó válságkezelési programot javaslunk.

Ennek keretében a közszférától átmenetileg el kell venni a 13. havi fizetéseket, és jövőre nominálisan be kell fagyasztani az ottani béreket, a bónuszok eltörlése mellett. Az egészségügyi hozzájárulást ki kell terjeszteni mindenkire, míg a cégeknek adott vissza nem térítendő támogatásokat hitelekké kell alakítani. Ezen túl a kormányzati marketingtevékenységre fordított összegekből felvilágosító kampányokat kell folytatni a válságkezelésről. A felszabaduló pénzt a gazdaság dinamizálására kell fordítani, és 150 milliárdot kell költeni a kkv-k megsegítésére, hitelekhez juttatására.

Dávid Ibolya azt is javasolta, hogy a képviselők és miniszterek fizetésük feléből vásároljanak magyar részvényeket, a parlamentben pedig alkossanak új párttörvényt.

A válságkezelés éve után, 2010-től az MDF egykulcsos adórendszert és adóamnesztiát látna szívesen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik