Belföld

Ingyen kell beadni az ingyenes oltást

admin
admin

2008. 10. 17. 15:44

Az ingyenes védőoltások beadásáért nem kérhet pénzt a páciensektől a háziorvos - közölte az Egészségügyi Minisztérium.

A Népszabadság pénteki számában arról számolt be, hogy van, ahol ingyen adják be az influenza elleni ingyenes védőoltást az orvosok, de sokan nem így járnak el. A cikkben nyilatkozó tardi háziorvos szerint tisztázatlan az orvosi felelősség, és az is, hogy ki fizeti meg az orvos munkadíját az influenza elleni védőoltások beadásáért, amíg a helyzet tisztázódik, ő nem olt be egyetlen beteget sem.

A szaktárca szerint az ingyenes védőoltások – mint például az influenza vagy a pneumococcus – beadásáért nem kérhet pénzt a doktor, az ingyenességi körbe nem tartozóktól pedig legfeljebb a gyógyszer patikai árát fizettetheti meg a beteggel.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban megemelték a háziorvosi finanszírozást; a házi gyermekorvosok 25 ezer, a vegyes praxisok 10 ezer forinttal kapnak többet feladataik ellátására, átlagosan pedig havi 150 ezer forinttal nőtt az idei évben a háziorvosok finanszírozása.

A háziorvosi, gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló miniszteri rendelet egyértelműen fogalmaz. Eszerint a háziorvos feladatai közé tartozik a járványügyi érdekből végzett védőoltások beadása is, tekintet nélkül arra, hogy az kötelező-e vagy sem. A háziorvos a hozzá bejelentkezett biztosítottak száma szerinti finanszírozásban részesül, amely részét képezi a járványügyi érdekből kötelező feladataként elvégzett védőoltások beadása is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.