Belföld

Ingyen kell beadni az ingyenes oltást

Az ingyenes védőoltások beadásáért nem kérhet pénzt a páciensektől a háziorvos - közölte az Egészségügyi Minisztérium.

A Népszabadság pénteki számában arról számolt be, hogy van, ahol ingyen adják be az influenza elleni ingyenes védőoltást az orvosok, de sokan nem így járnak el. A cikkben nyilatkozó tardi háziorvos szerint tisztázatlan az orvosi felelősség, és az is, hogy ki fizeti meg az orvos munkadíját az influenza elleni védőoltások beadásáért, amíg a helyzet tisztázódik, ő nem olt be egyetlen beteget sem.

A szaktárca szerint az ingyenes védőoltások – mint például az influenza vagy a pneumococcus – beadásáért nem kérhet pénzt a doktor, az ingyenességi körbe nem tartozóktól pedig legfeljebb a gyógyszer patikai árát fizettetheti meg a beteggel.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban megemelték a háziorvosi finanszírozást; a házi gyermekorvosok 25 ezer, a vegyes praxisok 10 ezer forinttal kapnak többet feladataik ellátására, átlagosan pedig havi 150 ezer forinttal nőtt az idei évben a háziorvosok finanszírozása.

A háziorvosi, gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló miniszteri rendelet egyértelműen fogalmaz. Eszerint a háziorvos feladatai közé tartozik a járványügyi érdekből végzett védőoltások beadása is, tekintet nélkül arra, hogy az kötelező-e vagy sem. A háziorvos a hozzá bejelentkezett biztosítottak száma szerinti finanszírozásban részesül, amely részét képezi a járványügyi érdekből kötelező feladataként elvégzett védőoltások beadása is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik