Belföld

Gyurcsány győzködte Sólyomot

Gyurcsány Ferenc többször is felhívta a köztársasági elnököt, hogy amellett érveljen, hogy miért is kellene eljönnie a nemzeti csúcsra – mondta a miniszterelnök a TV2 Jó estét, Magyarország című műsorában.

A miniszterelnök közölte: hétfőn többször is beszélt Sólyom Lászlóval, aki neki is elmondta, hogy nem vesz részt a nemzeti csúcson. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy érvelt amellett a köztársasági elnöknek, hogy jöjjön el a találkozóra és elmondta neki a véleményét a döntéséről is, de ezt a műsorvezető kérdésére sem fejtette ki bővebben.

A témával kapcsolatban a kormányfő annyit mondott, hogy mindenkinek magának kell döntenie a részvételről, nem kíván senkire nyomást gyakorolni. Hozzátette: az államéletben ezerszer tárgyalnak, egyeztetnek vagy véleményt cserélnek, anélkül, hogy bármilyen döntés születne, és ilyen konzultáció időnként van közte és a köztársasági elnök között is.

A létrejötte önmagában eredmény

Olyan időpont jött el, amikor mutatni is fontos az országnak, hogy bár sokat veszekednek a pártok, időnként képesek leülni egymással széles körben eszmét cserélni – hangoztatta.

Arra a felvetésre, hogy mi történik, ha a nemzeti csúcs nem az ország egységét szimbolizálja majd, hanem még inkább felhívja a figyelmet az ellentétekre, a miniszterelnök úgy válaszolt: egy olyan országban, ahol az a hír, ha a különböző oldalakhoz tartozó emberek nem fognak kezet egymással, a nemzeti csúcs létrejötte önmagában is eredmény.

Gyurcsány Ferenc az elmúlt napok történéseivel kapcsolatban több tanulságot fogalmazott meg. Mint mondta, talán ma már többen értik, mint korábban, hogy Magyarország nem egy sziget, vagyis csak olyan politikát lehet sikeresen folytatni, amely reagál. Hozzátette: egészen biztosan nem szabad az államot gyengíteni, újra kell gondolni a piac és az állam viszonyát, utóbbit olyan helyzetbe kell hozni, hogy ha szükséges, meg tudja védeni a polgárait. A tanulságok közé sorolta azt is: muszáj egymáshoz szólni, mert a vitával nem mennek semmire.

Halasztják az új tulajdonosi programot

A pénzügyi válságról azt mondta, korábban elképzelhetetlennek tartotta, ami történt: “káprázatos felelősséggel” viseltetnek az emberek a magyar bankrendszer irányában, mert nemhogy kivették a pénzüket a hírek hatására, hanem pénteken többet tettek be a bankba, mint amennyit felvettek.

A Veres János pénzügyminiszter által korábban mondottakra reagálva – miszerint nincs tabu téma, így a szociális kérdések sem azok – a miniszterelnök kijelentette: nincs semmiről döntés, de folyamatosan vizsgálják a költségvetés tételeit, azokat is, amelyek korábban tabunak számítottak. Megjegyezte: azt elemzik, hogy amit egy adott tételen megspórolnának, az ott nyerhető forrás arányban van-e a változtatás társadalmi hatásaival.

Arra a kérdésre, hogy halasszanak-e el beruházást a pénzügyi válság miatt, Gyurcsány Ferenc két példát említett: befagyasztják az Új tulajdonosi programot, valamint elhalasztják azt a nagy informatikai beruházást, amelynek segítségével könnyebben ellenőrizhetővé válnának a matricák az autópályákon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik