Belföld

Orbán: gyors adócsökkentés kell

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint továbbra is előre hozott választásokra van szükség, a jelenlegi helyzetet ugyanis a mostani kormány nem képes megoldani. A pártelnök az InfoRádiónak adott keddi interjújában egyébként úgy vélte, "Be kell látnunk, hogy nálunk a válságövezet a miniszterelnök asztalánál kezdődik".

Orbán Viktor azt mondta, hogy elmegy a Gyurcsány Ferenc kormányfő által szombatra összehívott nemzeti csúcsra, bár eggyel több tanácskozás nem oldja meg a problémákat, a kormány ezzel saját tehetetlenségét akarja szétkenni.

Véleménye szerint Magyarországra a legnagyobb veszélyt most nem a pénzügyi válság, hanem annak következménye jelenti, mivel a gazdaság gyenge, a krízis hamarosan reálgazdaságivá válik, veszélybe kerül az emberek munkahelye, megtakarítása. Megjegyezte: éppen ezért nagyon fontos, hogy a magyar válságkezelő program a munkahelyek megvédésére összpontosítson.

A Fidesz-elnök megismételte korábbi állítását, miszerint a szocialisták 12 pontos javaslata valójában egy gigantikus megszorító csomag: megint az emberekkel akarják megfizettetni a válság árát.

Az ellenzéki politikus úgy vélte: a magyar gazdaság baja az, hogy az azt működtető vállalkozások nem vagy csak nagyon drágán jutnak hitelhez. Éppen ezért ilyenkor pénzt kell pumpálni a gazdaságba, nem kivonni azt. Magyarországon, miután az államnak nincs elegendő forrása, a megoldás a gyors adócsökkentés lehet – hangoztatta.

Orbán Viktor úgy látja, hogy az adócsökkentés forrása a gazdasági növekedés lehet, ha ugyanis a pénz a vállalkozásoknál marad, több lesz a beruházás, ezáltal a munkahely és a bevétel is. “Új gazdaságra van szükség, nem a mostanit kell foltozgatni” – hangsúlyozta.

Egy gazdasági válság közepén a legnagyobb kincs a hitelesség, a magyar kormány azonban ezzel ma nem rendelkezik. “Az ország hullámok között próbál a felszínen maradni, egy nagy kő van a nyakában, úgy hívják: miniszterelnök. De ki fogunk úszni így is, bátran állíthatom” – mondta a Fidesz elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik