Belföld

A szakszervezetek szerint szükséges az adómódosítás

A szakszervezetek csalódottak a kormány adómódosítási javaslatainak visszavonása miatt, és elutasítják, hogy a 18 százalékos szja kulcs sávhatára ne emelkedjen jövőre. A munkavállalók és a munkaadók kedden találkoznak Gyurcsány Ferenccel.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, az OÉT munkavállalói oldalának soros elnöke az MTI-nek hétfőn elmondta: még nem kaptak meghívást a szombati nemzeti csúcsra, de kedden a munkaadók képviselőivel együtt találkoznak a miniszterelnökkel, ahol ez is szóba kerül. Hozzátette: tekintettel a fejleményekre szeretnék, ha a kormányfő részt venne az OÉT következő, pénteki ülésén és ott fejtené ki a kormányzat álláspontját.

Az előző OÉT ülésen ismertetetett, 80 ezer forintos minimálbérről szóló munkavállalói javaslatról azt mondta: ez a szakszervezetek bértárgyalási alapja. Hozzátette: az oldal egységes annak megítélésében, hogy a reálkereseteknek növekedniük kell 2009-ben. “Ennek mértékéről tárgyalunk” – tette hozzá. A nemzeti csúcsot illetően úgy vélte: mindent meg kell próbálni, hogy az ország kikerülhessen a krízis helyzetből. Társadalmi, politikai konszenzusra lenne szüksége, hogy megszűnjön az országban eluralkodó bizonytalanság.

A LIGA Szakszervezetek közleményben fejtették ki: “támogat minden olyan kezdeményezést, amely arra irányul, hogy a problémát anélkül oldja meg, hogy az egy szélesebb gazdasági válsággá nője ki magát”. A LIGA Szakszervezetek külön kérdésnek tartja azonban a gazdasági helyzet konszolidálását, ezért azt javasolja, hogy a nem közvetlenül a pénzügyi bizalmi válságot kezelő intézkedésekről ne rendkívüli és esetleg elhamarkodott módon, hanem a megszokott ügymenetben és fórumokon, egyeztetések hosszabb folyamatát követően döntsön a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik