Belföld

Lengyel Zoltán megmenti az MDF-frakciót

Az MDF-nek sikerült biztosítani a frakció megmaradásához szükséges létszámot. Az erről szóló bejelentést a házelnök a parlamenti ülés kezdetekor hétfőn megteszi - erősítette meg az MTI információját Csapody Miklós, a párt országgyűlési képviselője. Az új ember: Lengyel Zoltán.

Az MDF-nek az elmúlt napokban sikerült biztosítani a frakció fennmaradásához szükséges létszámot, azaz meglesz a tizedik tag a képviselőcsoportban – mondta Csapody Miklós.

A konzervatív frakció új tagja (Fotó: Index)

A konzervatív frakció új tagja (Fotó: Index)

Hozzátette, ezt hivatalosan Szili Katalin házelnök, a parlament mai ülésének kezdetén, várhatóan 13 órakor jelenti be.
Csapody Miklós még annyit közölt, hogy parlamenti képviselőről van szó, azaz sem Almássy Kornél, sem pedig Vas János – akik a közelmúltban távoztak a frakcióból – nem adta vissza mandátumát, így nem új jelöléssel oldódott meg a helyzet.

Hétvégi váltás

A megoldást pedig az exfideszes, exkisgazda Lengyel Zoltán jelentette, aki annak ellenére csatlakozik a konzervatív frakcióhoz, hogy múlt hét pénteken még úgy nyilatkozott, ha az MDF megkeresné, akkor sem ülne be a frakciójukba.

A frakcióbővítésről megállapodást írt alá Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője, Atyánszky György, a Független Kisgazda-, Nemzeti Egységpárt (FKNP) főtitkára és Lengyel Zoltán képviselő, az FKNP elnökségi tagja.

az egy hónapos kisgazda

A Fidesz-frakcióból egy éve kilépett Lengyel szeptemberben jelentette be, hogy a Független Kisgazda Nemzeti Egységpártot akarja képviselni az Országgyűlésben, és erről levélben is tájékoztatta Szili Katalin házelnököt.

Mint az MDF közleményéből kiderült: a két párt taktikai megállapodást kötött, amelyet egyrészt a parlamenti kényszer szült: a megállapodással az MDF továbbra is önálló frakcióval rendelkezik, míg Lengyel Zoltán szabad mandátummal tagja lesz egy frakciónak, így hatékonyabban tudja képviselni az FKNP politikáját.

Atyánszky György kijelentette: Lengyel Zoltán nem árucikk, amit két tál lencséért vagy néhány liter borért el lehetne adni, az anyagi ellenszolgáltatás lehetősége fel sem merült a döntésben. Hozzátette: nem házasságot, hanem “albérleti szövetséget” kötöttek. Lengyel Zoltán “középen álló képviselő” maradt, nem pedig az MDF párttagja lett – mondta.

Az alku

A megállapodás szerint Lengyel Zoltán frakcióvezető-helyettesi pozíciót kap, és agrárügyekben a képviselőcsoport vezérszónoka lesz. Az MDF vidéki irodáit hetente, a fővárosi irodákat havonta egyszer az FKNP rendelkezésére bocsátja, valamint a pártirodákra felkerül az FKNP logója.

Horváth Gábor és Vető Miklós (FKNP) az MDF-frakció mellett szakértőként dolgozik. A két párt megkezdi az előkészítését a közös konzervatív politikai és a következő parlamenti választásokra vonatkozó partneri együttműködésnek – olvasható a dokumentumban.

Nem biznisz

kilóg a lóláb

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke úgy kommentálta a bejelentést: “kilóg a lóláb, ez lenne a normális Magyarország?” Varga Mihály arra is utalt, hogy Lengyel Zoltán belépésével a költségvetési bizottságban két helye lett az MDF-nek, holott csak egy hely illeti meg őket, így erről egyeztetni kell a házbizottságban.

Lengyel Zoltán a megállapodással kapcsolatban úgy fogalmazott: “kölcsönös előnyökön alapuló megállapodás” jött létre, nem “bizniszről” vagy “megvételről” van szó.

Herényi Károly szintén úgy értékelte a megállapodást, hogy az mindkét fél számára előnyös.

Az MDF frakcióvezetője, akit szombaton bízott meg a párt választmánya, hogy biztosítsa a frakció fenntartásához szükséges létszámot, hozzátette: Lengyel Zoltán parlamenti megszólalási lehetőségei, amelyek független képviselőként korlátozottak voltak, most jelentősen megnyílnak, azzal pedig, hogy frakcióvezető-helyettesi posztot kap, napirend előtt is fel tud majd szólalni.

Könnyű testi sértés

Az MDF-frakció új tagja jelenleg büntetőeljárás alatt áll: a képviselővel szemben hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség, miután Lengyel Zoltán mentelmi jogát a legfőbb ügyészi indítványra tavaly október 15-én felfüggesztette az Országgyűlés.

Futó Barnabás, a képviselő ügyvédje hétfőn azt mondta az MTI érdeklődésére, hogy a vádemelés megtörtént, az ügy a Budai Központi Kerületi Bíróságra került, de tárgyalási határnapot még nem tűztek ki.

Darabra megvan

A párt országgyűlési képviselőcsoportját azért fenyegette a megszűnés, mert pénteken Vas János kilépésével létszáma a házszabályban meghatározott tíz fő alá csökkent.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke megerősítette, hogy az MDF elküldte neki a határozatot, amely arról szól, hogy Lengyel Zoltán bejelentette csatlakozását frakciójukhoz, ezt a képviselőcsoport megtárgyalta, és hétfőn délelőtt elfogadta.
Hozzátette: mellékelték a frakcióülés jegyzőkönyvének kivonatát is.

Ebből következően a képviselőcsoport nem szűnik meg, mivel a létszáma ismét tíz fő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik