Belföld

Fidesz: nem lesz 13. havi fizetés

A kormányzat nem hajlandó odaadni az önkormányzatban dolgozók 13. havi bérét, ami a Fidesz szerint tisztességtelen - jelentette ki Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője.

A kormányzat most olyan lépésre szánta el magát, amely az elmúlt években nem volt megszokott, és olyan tisztességtelen lépésre, amelyre senki nem gondolt. Nem hajlandó odaadni az egészségügyi dolgozóknak a 13. havi bért – fogalmazott a politikus. Pesti Imre szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány megpróbálja a kórházakból „kisajtolni” a 13. havi fizetést, erre azonban az intézmények – csődközeli helyzetük miatt – képtelenek – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc kormányfő korábban azt ígérte, hogy az egészségügyben keletkezett megtakarításokat csak az ágazat fejlesztésére fordítják, ezzel szemben a jövő évi költségvetési javaslatban 100 milliárd forintos nagyságrendű lesz az elvonás – emlékeztetett a politikus. Az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) 60 milliárdos szufficitjének csak az egytizedét fordították az elmúlt időszakban az ellátás javítására – mondta.

A jövő évi büdzsétervezetből kiolvasható, hogy a kormány 40-50 milliárd forintot von ki ismételten az egészségügyi ellátásból, 6-7 százalékkal csökken a kórházak finanszírozása, 2 milliárdot von el az alapellátástól, 100 milliót pedig a fogorvosi ellátástól, és reálértéken csökken a mentőszolgálat finanszírozása is. Az egészségügyi járulék egy részéből szociális ellátást finanszíroz a kormány, ezzel is csökkentve az E-Alapból az egészségügyre fordítható forrásokat, mintegy 40-50 milliárddal. Pesti Imre úgy fogalmazott: most már mindenki számára világos, hogy a kisebbségi kormány nem tudja kezelni az egészségügy gondjait, nincs szándéka és politikai támogatottsága, hogy a meglévő anomáliákat felszámolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik