Belföld

Reneszánsz és Lélek (X)

A mentális betegségek jelentik napjaink egyik legkomolyabb egészségügyi és társadalmi kihívását, becslések szerint jelenleg körülbelül 50 millió ember, a népesség mintegy 11 százaléka küzd mentális zavarokkal, sőt ma már a depresszió jelenti a leggyakoribb egészségügyi problémát világszerte.

Reneszánsz és Lélek (X) 1

Az EU tagállamaiban 18,4 millió 18 és 65 év közötti ember szenved súlyos depresszióban. A fiatalok körében 10-20 százalékra tehető a lelki zavarban szenvedők aránya, a mentális zavarok mintegy 50 százaléka serdűlőkorban jelentkezik először. Számos jelentés arra irányítja a figyelmet, hogy a mentális betegségek óriási gazdasági költséget is jelentenek: egyes becslések szerint az EU GDP-jének 3-4 százalékát is eléri.

Október 10-e 1992 óta a Lelki Egészség Világnapja.

Reneszánsz és Lélek (X) 2

A Hungarofest Kht.-Reneszánsz Programiroda és a Magyar Pszichiátriai Társaság közös szervezésű programjának célkitűzése, hogy össztársadalmi szinten is ráirányítsa a figyelmet a változó világban jelentkező lelki betegségekre, hiszen e betegségek Magyarországon is súlyos egészségügyi, szociális és gazdasági problémát jelentenek.

Idén a Petőfi Irodalmi Múzeumban folytatjuk a nagysikerű sorozatot, a kultúrát a pszichiátriával összekapcsoló, tájékoztató és szórakoztató programsorozatok összeállításával.

A Reneszánsz Év – 2008 keretében a testi-lelki megújulás és a kultúra kapcsolatát hangsúlyozzuk, hiszen a harmonikus élet feltétele, hogy kulturális igényeinken is eleget tegyünk.

Ízelítő az egész napos programból:

Előadások, különféle témákban:

Dr. Czeizel Endre: A magyar művészek családfái
Szükséges-e a művésztehetségnek szenvedni?
Jankovics Marcell: Giccs és lélek
Popper Péter: Kultúra -Vallás és Lelki egészség
Tari Annamária workshopja a családi problémákról

Civil szervezetek programjai

Beszélgetések szakemberekkel, játékok, tesztek
– Lelki Egészség Teszt, Memória teszt, Léleksakk, Bipoláris teszt

Színházi előadások

Pataky Klári tánckoreográfiája
Kerekasztal drámapedagógiai társaság
Kalamajka színjátszó csoport

Kiállítások

Irodalmi arcképcsarnok
Bipoláris installáció
Művészetterápiás kiállítás

Gyermekprogramok

Kvízjátékok
Régészkedés reneszánsz módra
Drámapedagógia
„Matató“: ékszer készítés, festés és egyéb kreatív játékok

Palya Bea koncert

A Hungarofest Kht. – Reneszánsz Programiroda és a Magyar Pszichiátriai Társaság szeretettel várja Önt és családját október 11-én, a Lelki Egészség Világnapja alkalmából szervezett egész napos programsorozatán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik