Belföld

NATO-főtitkár lehet Szekeres?

A Magyar Nemzet értesülései szerint a NATO szakemberei arról puhatolóznak Magyarországon, esélyes-e, hogy Szekeres Imre honvédelmi miniszter főtitkárjelölt legyen. Csütörtöktől Budapesten NATO-csúcs.

Szekeres Imre nem cáfolta a Magyar Nemzet azon információját, hogy neve is felmerült, mint a NATO-főtitkári poszt egyik kelet-európai aspiránsa. A honvédelmi miniszter azonban rögtön hozzá is tette, hogy őt eddig még nem keresték meg.

Mint elmondta, a jelenlegi főtitkár, Jaap de Hoop Scheffer megbízatása valóban lejár, ám az utódlást nagyban befolyásolja majd az Egyesült Államokban zajló elnökválasztás – olvasható a Magyar Nemzetben.

Különleges szerep

A budapesti NATO-találkozónak különleges szerepe van a jövő évi, jubileumi csúcstalálkozóra való felkészülésben – mondta a honvédelmi miniszter az Országgyűlés külügyi bizottságának keddi ülésén.

Szekeres Imre a testület előtt a NATO védelmi minisztereinek csütörtöki és pénteki budapesti tanácskozásának főbb témáiról számolt be.

Ismertetése szerint kedden kapták meg a NATO főtitkártól a szövetség védelmi minisztereinek címzett levelét, amelyben Jaap de Hoop Scheffer hangsúlyozza: a budapesti találkozó az egyik legfontosabb előkészítő állomása lesz a szövetség 60. évfordulóján tartandó csúcstalálkozónak.

Új stratégia

A tárcavezető hangsúlyozta: a jövő évi csúcstalálkozón fogják elfogadni a NATO új stratégiáját, így a mostani budapesti megbeszélés egyik fontos témája a koncepció kidolgozása. Ez az új stratégia határozza majd meg, hogyan kell átalakulnia a szövetségnek a XXI. század kihívásainak kezelésére.

Fokozott intézkedések

Az október 9-10-i budapesti NATO informális védelmi miniszteri találkozó miatt a fővárosban fokozott biztonsági intézkedésekre és ellenőrzésekre, időszakos és átmeneti forgalomkorlátozásokra kell számítani – jelentette be Budai Bernadett keddi tájékoztatóján.

A kormányszóvivő elmondta: a NATO-találkozón az észak-atlanti szövetség politikai és katonai vezető tisztségviselői, a 26 tagállam és a hamarosan teljes jogú taggá váló két ország, Horvátország és Albánia védelmi miniszterei vesznek részt.

Rajtuk kívül a NATO-val partneri-szövetségesi kapcsolatokat fenntartó, valamint az afganisztáni műveletekben részt vevő országok szakminiszterei is jelen lesznek a rendezvényen, így összesen több mint 40 delegáció és csaknem hétszáz külföldi vendég érkezik Budapestre.

Sok dolguk lesz

Budai Bernadett arról is beszélt, hogy a miniszteri találkozón szó lesz a NATO műveleteiről, elsősorban az afganisztáni és koszovói szerepvállalással kapcsolatos kérdésekről, valamint napirenden szerepel a szövetség működési hatékonyságának növelése is.

A miniszteri találkozó kapcsán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön fogadja Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkárt, valamint ugyanazon a napon megbeszélést folytat Robert Gates amerikai védelmi miniszterrel is – mondta a kormányszóvivő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!