Belföld

Göncz bekérette a szlovák nagykövetet

Göncz Kinga külügyminiszter csütörtökön a hivatalába kérette Juraj Migast, Szlovákia budapesti nagykövetét. A szlovák külügyminiszter elfogadhatatlannak minősített bármilyen autonómiafelvetést.

A külügyminiszter a rövid találkozó során magyarázatot kért azokra az elmúlt hetekben elhangzott szlovák megnyilvánulásokra, amelyek a magyar álláspont szerint elfogadhatatlanok és érthetetlenek két, demokratikus értékrendet valló, szomszédos EU- és NATO-tagállam viszonyában.

A miniszter külön kiemelte, hogy a szlovák fél megszegte a kisebbségi status quo megváltoztathatatlanságára tett ígéretét, korábbi vállalásaival szemben nem teljesítette azt, hogy a szlovák tankönyvekben a helységnevek magyar átírással is szerepeljenek – áll a tárca közleményében.

Göncz Kinga nehezményezte, hogy a szlovákiai magyar iskolák alig jutottak EU-s pályázatokból finanszírozott támogatásokhoz, s ez így szemben áll az EU diszkriminációmentességet valló politikájával. A külügyminiszter kifogásolta a KMKF (Kárpátaljai Magyar Képviselők Fóruma) és Csáky Pál, az MKP elnöke elleni összehangolt támadást is.

A szlovák fél lehetőleg a jövő héten adjon magyarázatot a csütörtökön elhangzott felvetésekre, s e válasz függvényében vesszük fontolóra további diplomáciai lépéseinket – hangsúlyozta Göncz Kinga. Ján Kubis szlovák külügyminiszter csütörtökön elfogadhatatlannak minősített bármilyen autonómiafelvetést, mert megítélése szerint az ilyen törekvések szélsőséges és radikális szenvedélyeket gerjesztenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik