Belföld

OPSZ: nem rasszisták a polgárőrök

A polgárőrség nyolcvanezres tagságán belül nem tapasztalhatók rasszista megnyilvánulások, a pátkai Molotov-koktélos támadással gyanúsított három, előzetes letartóztatásban lévő polgárőr ügye nem rendítette meg a szervezetbe vetett bizalmat – nyilatkozta az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke.

A bíróság nemrégiben újabb két hónappal meghosszabbította előzetes letartóztatását annak a három polgárőrnek, akik a gyanú szerint június 3-ra virradóra éjszaka a Fejér megyei településen Molotov-koktélt dobtak három, romák lakta házra. Az eljárás több emberen elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik a polgárőrök ellen.

Túrós András, az 1900 egyesületet tömörítő bűnmegelőzési szervezet vezetője elmondta, hogy a településen működő helyi polgárőrség felfüggesztette az érintett polgárőrök tagságát és amennyiben bebizonyosodik a bűnösségük, kizárják őket a testületből. A konfliktus nem rasszista indíttatásból, hanem két család között kialakult nézeteltérésből keletkezett – jelentette ki a nyugalmazott rendőrtábornok.

Túrós András leszögezte, hogy rasszista megnyilvánulások nem történnek testületen belül, más jellegű bűncselekményt is évente alig két-három ember követ el a büntetlen előéletű tagságon belül. Megemlítette, hogy – bár nem vezetnek ilyen jellegű nyilvántartást – országos mintegy ezer roma polgárőr dolgozhat a szervezetben. Van olyan település, ahol a romák nagy számban élnek, szinte a kisebbség tagjai alkotják a helyi polgárőrséget, a rendőrökkel is közösen járőröznek, s feladataikat maradéktalanul, kiválóan ellátják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik