Belföld

Adják-veszik a korházi ágyszámokat

Kórházi feketepiac vagy legális cserebere az intézményi kapacitások árusítása? - tette fel a írja a Népszabadság, amely a Fidesz szakpolitikusa által "az egészségügy zavaros ügyeskedésének" nevezett jelenséget mutatta be.

Mikola István, a parlament egészségügyi bizottságának alelnöke a napokban arról beszélt: feketén adják-veszik egymás közt a kórházak a gyógyítási kapacitásokat.

A “kereskedés” ténye igaz, bár a lap által megkérdezett kórházigazgatók szerint szó sincs semmilyen feketézésről. Amit ők csinálnak – állítják -, nem titok, hanem bevett gyakorlat. Ott, ahol nem tudják kihasználni a “rájuk szabott” teljesítményeket, továbbadják oda, ahol az engedélyezettnél többet végeznek. Az ár a biztosítótól járó díj 20-30 százaléka: ennyit kap az, akitől amúgy visszavennék a fölösleget, a fennmaradó 70-80 százalék pedig a vevőé, akinek amúgy senki sem fizetne az elvégzett többletért. E “kiskapu” védelmet ad arra is, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által engedélyezett teljesítményvolumen-korlátot (tvk) ki nem használóktól visszavegyék a közpénzből finanszírozott gyógyítási keret föl nem használt részét.

Az intézményvezetők szerint a jogszabály lehetővé teszi az átadást: közreműködői szerződéssel a teljesítmény el is végeztethető. Indokolt esetben a kórháztulajdonos önkormányzatok írásban is megállapodhatnak egymással a tvk-átadásról-átvételről, s azt az OEP jóvá is hagyhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik