Belföld

Reneszánsz Év – 2008: a magyar kultúra reneszánsza (X)

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által meghirdetett „Reneszánsz Év – 2008” kulturális évadja 4 milliárd Forintos költségvetéséből több, mint ezer kulturális program valósul meg országszerte. Az 1,4 milliárd Forint programra fordított összeg mellett a további 2,6 milliárd Forintból felújítások, kulturális fejlesztések kezdődhettek el.

Reneszánsz Év – 2008: a magyar kultúra reneszánsza (X) 1


„Gondold újra!”
– szólít fel a Reneszánsz Év – 2008 ismerős szlogenje. Mi rejlik e mögött? Vérpezsdítő filozófia, számos lelkes gondolat és még annál is több kulturális élmény.

A több, mint 700 eddig lezajlott program az ország 300 településén 3 millió embert szólított meg. De a cél nem csak az igényes szórakoztatás volt.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Reneszánsz Év – 2008 keretében kiírt pályázatai nyomán további több száz településen kezdődhetnek el kulturális fejlesztések: reneszánszát éli a magyar kultúra. De lássuk mindezt a számok tükrében.

Az évad 4 milliárdos költségvetéséből 1,4 milliárd Forintot fordított programokra országszerte és határainkon túl is, 2,6 milliárd forintra pedig közművelődési, közgyűjteményi, valamint művészeti pályázatokat írt ki. Minden várakozást felülmúlt a vidék kulturális „reneszánszát” elősegíteni hivatott Közkincs és Tengertánc programok sikere.

Ezek révén kulturális fejlesztések indulhattak el az egész országban. A 910 millió Ft értékben kiírt művészeti pályázataink, pedig valóban megmozgatták a kulturális és művészeti élet szereplőit és a tudományos világot egyaránt: soha nem látott színpadi produkciók kerülnek színpadra, számos konferencia zajlott és zajlik az év során, egy sor kiadvány, CD és DVD kerülhetett a könyvesboltok polcaira.

A Tengertánc program – a népi kultúra reneszánszáért pályázat keretében 310 megvalósuló projekt valósulhat meg, mintegy 210 millió Ft támogatásból. A már említett Közkincs pályázat – amely az idén 320 millió Ft-ra emelkedett – 147 projekt megvalósulását tette lehetővé.

A Fókuszban a közművelődés pályázat révén 144 projekt valósulhat meg 100 millió Ft támogatásból. Teljesen új program volt a Megújuló gyűjtemények című pályázatunk, amelynek köszönhetően 41 egyházi könyvtárat, 35 egyházi múzeumot, 24 egyházi levéltárat újítanak fel, illetve bővítik gyűjteményét 100 millió Ft támogatásból.

Reneszánsz Év – 2008: a magyar kultúra reneszánsza (X) 2

Ugyancsak nagy sikerrel zajlott az idén a PANKKK pályázat is. Itt – koncertek rendezésére 51 település 74 klubja kapott támogatást 70 millió Ft összértékben, valamint infrastrukturális fejlesztésre 47 klub kapott támogatást 30 millió Ft-os keretösszegből.

Újdonság volt a Magyar Digitális Képkönyvtár program is. A cél az volt, hogy digitális formában megmaradhassanak az utókornak a könyvtárakban őrzött fotók, rajzok. Erre az idén 220 millió Ft állt rendelkezésre.

A Reneszánsz Túrák pályázatnak köszönetően közel 45 ezer diák látogatott és látogathatott el reneszánsz emlékhelyekre, kiállításokra. A támogatási keret itt 185 millió Ft volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik