Belföld

Nem lassítja a gárda perét a bírócsere

Nem szokták a Fővárosi Bíróság bíráit megfenyegetni, de ha mégis, a bíró maga dönt a folytatásról - mondta el lapunknak adott villáminterjújában a Fővárosi Bíróság elnökhelyettese.

Le kellett cserélni a Magyar Gárda Egyesület megszüntetésére irányuló per bíráját, miután megfenyegették. Öcsödi Ágnes maga jelentett be elfogultságot az őt ért fenyegetésekre hivatkozva, mondván, ezek után nem lenne képes az ügy elfogulatlan elbírálására.

Utódja Pataki Árpád, a Fővárosi Bíróság sajtó- és személyiségi jogi perekben eljáró tanácselnöke lesz. A FigyelőNetnek Szebeni László, a Fővárosi Bíróság elnökhelyettese nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

A Magyar Gárda-per bírócseréje kapcsán érdeklődnék, fordult-e már elő hasonló eset?

Ez az eset extrém, az elmúlt években talán egy-két hasonló fordult elő – amiről hivatalos tudomásunk van.

Minden hasonló esetben köteles-e a bíró elfogultságra hivatkozva bírócserét kérni?

A bíró saját maga mérlegeli és dönti el, hogy adott esetben miként jár el. Ilyen esetekben a mérlegelés elsődleges célja, hogy az előtte folyamatban lévő ügyre vonatkozóan a bírói pártatlanság ne sérüljön.

Továbbá azt is mérlegelnie kell, hogy az ügyről való lemondása jelentősen lassítaná-e a per lefolytatását. Ebben a konkrét esetben a bíró lemondása nem volt befolyással a per időtartamára, ugyanis a tárgyalást megelőző napokban az egyik perbe avatkozni szándékozó fél fellebbezést nyújtott be kérelmének elutasítása miatt. Ezt a fellebbezést a Fővárosi Bíróságnak a Fővárosi Ítélőtáblához kellett felterjesztenie. A per csak a Fővárosi Ítélőtábla döntése után folytatható.

Nem tartanak-e attól, hogy a jövőben a vádlottak gyakrabban folyamodnak majd ehhez a módszerhez, ha le akarják cserélni ügyük bíráját, vagy lassítani akarják a perüket?

Egyáltalán nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik