Belföld

A Rádióban nem érvényes a képviselői igazolvány

Félbeszakadt hétfőn a Magyar Rádió (MR) zenei együttesei számára meghirdetett évadnyitó társulati ülés, amelyre az énekkar meghívta Gulyás Dénes országgyűlési képviselőt és operaénekest.

A fideszes honatya elmondta: jelenléte miatt a rádió elnöke néhány perccel a kezdés után berekesztette az értekezletet, és csak a szólamvezetőkkel folytatott megbeszélést.

Gulyás Dénes, aki egyébként az országgyűlési képviselőkből álló Szená-Torok elnevezésű kórusnak is tagja, az értekezlet megszakítása után a Magyar Rádió kapujában elmondta: tudomása szerint nem zártkörűnek hirdették meg az évadnyitót.

Mivel a múlt héten az együttesek menedzser-igazgatója, Boldoghy Kummert Péter a rádió épületében tájékoztatta az évad terveiről, szerette volna az intézmény vezetőinek elképzelését is megismerni.

Such kérte fel

Beszámolt arról, hogy amikor Such György elnök az énekkar tagjai mellett fölfedezte, fölkérte, hogy távozzon. Gulyás Dénes a képviselői igazolványa adta felhatalmazásra hivatkozott, az elnök viszont elmondása szerint erre úgy reagált, hogy az a rádióban nem érvényes, minthogy az egy részvénytársaság.

Gulyás Dénes azonban – mint elmondta – azzal érvelt, hogy közszolgáltató intézményről van szó, így tehát jogosult arra, hogy ott tartózkodjon, majd felajánlotta: ha el akarják távolítani, hívjanak rendőrt, hogy vele vezettessék ki. Ezután Such György és Cseh Gabriella ügyvezető igazgató berekesztette a társulati értekezletet, és csak szűk körben, a szólamvezetőkkel együtt folytatta a megbeszélést.

Megosztja

A képviselő – mint kifejtette – nem tekinti személyes konfliktusnak a társulati ülésen történteket, de tart attól, hogy a szólamvezetőkkel való külön értekezlet megosztja a társulatot, holott az együtteseknek “egy emberként” kellene kiállniuk érdekeikért.

Gulyás Dénes azt is elmondta, hogy a társulati értekezleten ugyanarra keresett volna választ, mint ami után júliusban, Karsai Péter MDF-es képviselővel együtt már egyszer érdeklődött: arra, hogy a sok évtizednyi szellemi értéket fölhalmozó társulat milyen művészi koncepció alapján és milyen anyagi kondíciók mellett dolgozhat, továbbá hol vannak a szimfonikus zenekarra és az énekkarra fordítható pénzek.

900 milliós támogatás

A Magyar Rádió zenei együttesei a költségvetésből külön soron 900 millió forintnyi támogatást kapnak. Ennyi a képviselő szerint is csak hellyel-közzel elég a társulatok működtetésére. Az elnök azt állítja, hogy ennél jóval többet költenek az együttesekre, de erről – állítja Gulyás Dénes – sosem láttak pontos elszámolást.

Úgy véli, hogy tisztázni kell a helyzetet, a zenei társulatokat az MR-től függetlenül kell kezelni. Becslése szerint erre mintegy másfél milliárd forintnyi forrást kell előteremteni – jelezte.

Lehetetlen

Azt lehetetlennek tartja, hogy a tisztázatlan körülmények folytán tönkremenjen mindaz az érték, amit fölhalmoztak, s hogy ne készüljenek magas minőségű, archiválható felvételek, és ne legyenek kortárs zenei bemutatók.

A megismert művészi koncepció egy dologban pozitívnak látszott, nem szól létszámleépítésről – mondta Gulyás Dénes, aki szerint azonban a Magyar Rádió kuratóriumának is van teendője, hiszen nem csupán egy-egy műsor megszűnéséről, hanem zenei műfajok eltűnéséről van szó.

Nem jogosít fel

Borbély-Urquhart Julianna közleményében Gulyás Dénesnek arra az állítására is kitér, mely szerint a Magyar Rádió “közszolgáltató” intézmény volna, amelyben egy országgyűlési képviselő jogosult volna jelen lenni.

“Gulyás Dénes országgyűlési képviselő úr képviselői igazolványa felmutatásával kívánt részt venni a fenti társulati ülésen, hivatkozva az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 8. § (4) bekezdésére, mely szerint a képviselői igazolvány belépésre jogosít az államigazgatás valamennyi szervéhez, továbbá a közintézetekhez és közintézményekhez” – idézte fel a történteket, majd kiemelte: “az MR a társasági törvény, illetve a média törvény alapján működő részvénytársaság (…), amely közszolgálati műsorszolgáltatást végez, a vonatkozó törvények azonban nem szólnak annak közintézményi vagy közintézeti jellegéről”.

“Így az MR álláspontja szerint egy országgyűlési képviselő az igazolványa felmutatásával az MR területére nem léphet be, és különösen nem jogosult részt venni – meghívás nélkül – egy részvénytársaság belső megbeszélésén. Ez súlyosan sérti az MR működését és érdekeit” – zárult a Magyar Rádió kommunikációs igazgatójának közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik