Belföld

Félmilliárdos áfacsalást lepleztek le

Csaknem félmilliárd forintnyi áfát igényelt vissza jogosulatlanul egy toll értékesítésével foglalkozó dél-alföldi cég az adóhatóság megállapítása szerint.

A vizsgálat szerint a vállalkozás áfát nem fizető adóalanyoktól – többek között magánszemélyektől – vásárolt tollat értékesített tovább, és annak ellenére visszaigényelte az így keletkezett bevétele után a forgalmi adót, hogy ebben ez esetben a jogszabályok nem engednek adólevonást.

A jogtalan áfalevonást valós tevékenységet nem folytató társaságok láncolatával palástolták. A kapcsolódó vizsgálatok során az ellenőrök jellemzően azt tapasztalták, hogy az eladóként feltüntetett „partnerek” képviselői nem lelhetők fel a székhelyükön, sem postai úton, sem telefonon, sem pedig személyesen nem voltak elérhetők.

Az ellenőrzési folyamat kiterjedt a tollkereskedelemmel foglalkozó vállalkozás ügyvezetőjére is, akit első fokon többéves börtönbüntetésre ítélt a bíróság. A vele szemben elrendelt vagyonosodási vizsgálat eltitkolt jövedelmet mutatott ki, mivel magánszemélyként a cégnek nyújtott több tízmillió forint értékű tagi kölcsön fedezetét nem tudta igazolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik