Belföld

Leégett a Hotel Balaton tetőszerkezete

Kedden, kevéssel éjfél után sikerült megfékezniük a tűzoltóknak Keszthelyen az előző este kigyulladt Hotel Balaton felső szintjein pusztító tüzet. A tűzesetről és az oltásról az FN Tudósító (czet) is beszámolt.

Domján László elmondta: az utómunkálatok miatt hajnali két óráig dolgoztak a helyszínen. Az 1200 négyzetméter alapterületű, évek óta használaton kívül álló szálloda tetőszerkezete teljes terjedelmében elpusztult, az alatta lévő második emeleten több szobában is leszakadt a födém, a falak füstösek, kormosak, a felszerelések megolvadtak. A tűzesetről az FN Tudósító (czet) is beszámolt, tekintse meg a tudósítást!

Az oltás vezetője hozzátette: a második szint egyik szobájában keletkezhetett a tűz, amely innen, a fával borított folyosón keresztül terjedt tovább a palával burkolt tetőszerkezetre. Bár az éjszaka már elvégezték az elsődleges tűzvizsgálatot, annak eredményéről még nem beszélt, miután kedden napközben is folytatódnak a munkálatok.

Gyújtogatás okozhatta

Az MTI tudósítója az éjszaka folyamán a helyszínen úgy értesült: nem zárható ki a szándékos gyújtogatás, mert a lángok fellobbanása előtt szemtanúk több fiatalt is láttak kiugrani az épület egyik ablakából. A tűz személyi sérülést nem okozott. A tűzoltóknak fél tíz után sikerült eloltaniuk a nyílt lángot, vagyis „lefeketítették a tüzet”, de az épület továbbra is erősen füstölt, majd órákkal később is több helyütt felcsaptak a lángok.

Nézze meg az FN Tudósító (czet) fotóit a lángoló szállodáról és az oltásról!

Nézze meg az FN Tudósító (czet) fotóit a lángoló szállodáról és az oltásról!

Az oltáson ekkor már 36-an dolgoztak, a keszthelyi egységeket zalaegerszegi, marcali és badacsonytomaji tűzoltók segítették.
A lángok megfékezéséhez közvetlenül a Balatonból szivattyúzták a vizet, amelynek kapcsán Domján László elmondta: a tűzoltók oltási tervei szerint a keszthelyi, Balaton-parti szállodáknál ez a legkézenfekvőbb vízvételi lehetőség.

Nemrég adták el

A Hotel Balaton több mint százéves épülete közvetlenül a keszthelyi mólóhoz vezető sétány mellett áll, alig 10 méterre a szintén használaton kívüli Hullám Hoteltől és mindössze néhány méterre az ugyancsak üresen álló Hotel Phoenixtől. Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere a helyszínen azt mondta az MTI-nek, tudomása szerint alig egy hete adta el az épületet addigi tulajdonosa, a ZÁÉV Zrt. A Danubius Hotels szinte ezzel egyidejűleg értékesítette a néhány méterrel arrébb található Hotel Phoenixet.

A távirati iroda úgy tudja: a két épületet ugyanaz a cég vásárolta meg, de a társaságot a képviseletében a helyszínre érkező építész nem kívánta megnevezni. A polgármester felidézte, hogy 2004 tavaszán ugyancsak kigyulladt a Hotel Balaton épülete. Akkor hajléktalanok okozták a földszinti tüzet, de a lángokat gyorsan sikerült eloltani, így nagyobb kár nem keletkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik