Belföld

Nem a börtön a felelős, hogy kikerült a móri mészáros naplója

Nem terheli felelősség a fogva tartó büntetés-végrehajtási intézetet amiatt, hogy a móri bankrablással meggyanúsított és az előzetes letartóztatása alatt öngyilkosságot elkövető N. László naplója kikerült az intézetből - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője.

“A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka által elrendelt, és a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka által lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy az N. László által írt napló feltételezett kijutásáért a fogva tartó büntetés-végrehajtási intézetet nem terheli felelősség” – írta Kovács Klára.

Hozzátette: a vizsgálat során semmilyen adat nem merült fel arra, hogy az intézet dolgozói közül bárki is segített volna az önvallomás kijuttatásában. A szóvivő tájékoztatása szerint bizonyítottá vált, hogy amíg a gyanúsított előzetes letartóztatásban volt, addig kizárólag a jogszabályban engedélyezett módon tartott kapcsolatot.

Ellenőrzött levelek

“Az ellenőrzött levelek tartalma nem veszélyeztette a büntetés-végrehajtási intézet biztonságát, illetve a büntető eljárás sikerességét” – szögezte le levelében Kovács Klára.

Hozzáfűzte: egyértelműen kizárható az is, hogy a naplót csomagban küldte ki, vagy látogatás során hozzátartozóinak adta át, mivel csomagot nem küldött, látogatót pedig csak az úgynevezett „fülkés-telefonos” helyiségben fogadott.

23 találkozó

A szóvivő tájékoztatása szerint a vonatkozó minisztériumi rendelet alapján ellenőrzés nélkül 23 alkalommal találkozott ügyvédjével. Hozzátette: a szabályozás értelmében az előzetes letartóztatottnak a védőjével való kapcsolattartása nem ellenőrizhető.

Jano Christopfer, N. László védője azt mondta: amennyiben hozzá került volna a napló, azt ügyvédi titokként kezelte volna és nem adja ki. Hozzátette: a napló tartalma megegyezett N. Lászlónak a rendőrség előtt tett vallomásaival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik