Belföld

Az OTP-t is beperlik a fogyasztóvédők

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) közérdekű keresetet indít az OTP Bank ellen a bank általa tisztességtelennek tartott általános szerződési feltételei miatt. A bank nyilatkozatban reagál.

Az OTP Bank az egyesület álláspontja szerint tisztességtelen általános szerződési feltételt valósít meg, amikor alapos ok nélkül, pusztán üzletpolitikai szempontok alapján teszi saját maga számára lehetővé a szerződés egyoldalú módosítását, amivel súlyos helyzetbe hozza a fogyasztók széles körét.

Az egyesület a tisztességtelen általános szerződési feltételek megszüntetése érdekében megkereste az OTP Bankot, a hitelintézet azonban jogszerűnek tartja eljárását. Ezért az OFE közérdekű keresetet indít a jogszabálysértő gyakorlatot folytató legnagyobb magyarországi hitelintézet ellen.

Az egyoldalú szerződésmódosítás a hosszú lejáratú szerződések kockázatát kezeli, ez a gyakorlat a világon mindenütt elfogadott – reagált az OTP Bank az OFE bejelentésére. A bank emlékeztetett: az Európai Unió tavaly fogadta el a fogyasztásihitel-direktívát, amely szintén megkérdőjelezhetetlenné teszi a bankoknak ezt a jogát.

A hitelintézeti törvény rögzíti: kamatot, díjat, vagy egyéb szerződési feltételt egyoldalúan módosítani lehet, ha a szerződés ezt külön pontban a pénzügyi intézmény számára meghatározott feltételek, illetve körülmények esetére egyértelműen lehetővé teszi. A jogszabály szövegét megismétlő általános szerződési feltétel következésképp nem lehet tisztességtelen – szögezi le a bank.

Piacgazdaságokban a gazdasági és pénzpiaci folyamatokban bekövetkező változások a szerződéskötéskor meglévő egyensúlyt akár a fogyasztó, akár a bank szempontjából hátrányosan változtathatják meg – hívja fel a figyelmet a bank. Az egyoldalú szerződésmódosítás az OTP szerint lehetőséget biztosít arra, hogy a bankok a szerződési helyzetet időről időre az aktuális gazdasági helyzethez igazítsák, ami történhet az ügyfél terhére és javára; változtatás csak nyomós okkal, a szerződésben meghatározott feltételek szerint történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik