Belföld

Az Ön munkahelye tesz a stressz ellen? (X)

Becslések szerint hazánkban a munkavállalók 60 százalékát sújtja a fizikai és pszichés tüneteket kiváltó munkahelyi stressz, amelyet többek között a mindennapi konfliktusok és a folyamatos nagy leterheltség okoz. Ez ellen nem csak egyénileg vehető fel a harc: a munkahely is segíthet a stressz csökkentésében.

Galgóczy Dóra, az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársa szerint egyre több cégnél tudatosul, hogy a munkahelyi stressznek komoly következményei lehetnek:

Az Ön munkahelye tesz a stressz ellen? (X) 1

nem csak az egyén egészségére, hanem a cég eredményeire is. Az Európai Unióban végzett felmérések szerint ugyanis a betegállományban eltöltött napok számának legalább feléért a munkahelyi stressz tehető felelőssé. Ez pedig olyan jelentős többletköltséget eredményez, mint például a táppénz vagy a tartósan távol lévő kolléga pótlása. Kevésbé jelentkezik látványosan, ám sokkal gyakoribb, hogy a tartós munkahelyi stressz teljesítményromlásban nyilvánul meg, ami szintén nagy mértékben csökkenti a hatékonyságot: a munkakedv romlása miatti hatékonyságvesztés évente húszmilliárd euró kiesést okoz az unió országaiban.

Magyarországon a munkavédelmi törvény idén január óta nevesíti a stresszt, mint egészségkárosító tényezőt. A törvénymódosítás célja, hogy felhívja a munkáltatók figyelmét azokra a kockázati tényezőkre, amelyek stresszt okozhatnak, és arra is, hogy törekedni kell a munkahelyi stressz káros hatásainak csökkentésére. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség szakemberei március óta ellenőrzik a munkáltatókat, de egyelőre inkább ajánlásokat fogalmaznak meg, mint élnek a törvény nyújtotta szankciókkal.

Van megoldás

A munkahelyi stressz kezelésében az első lépés mindig a
Az Ön munkahelye tesz a stressz ellen? (X) 2

stresszt kiváltó okok felismerése: ebben a munkáltató többféleképpen is tud segíteni a dolgozóknak. „A munkahelyi stresszkezelés témakörében igyekszünk minél több megoldást kínálni valamennyi kollégánk számára. – mondja Sas Erika, az Alcoa-Köfém Kft. kommunikációs vezetője. – Az egyik legfontosabb például, hogy létezik egy éjjel-nappal hívható, ingyenes, anonimitást garantáló telefonszámunk, ahol munkatársaink hívását pszichiáter fogadja. Dolgozóink itt nem csak a munkahelyi konfliktusok okozta problémáikat tárhatják fel a szakember előtt, hanem akár magánéleti gondjaikat is.” Ha nincs lehetőség ennyire szervezett módon beszélni a munkahelyi problémákról, hasznos lehet egy kötetlen családi nap vagy közös kirándulás megszervezése is.

A stressztörvény szerint emellett elsősorban jó munkaszervezéssel, megfelelő munkarend kialakításával, a foglalkoztatási jogviszony bizonytalanságainak elkerülésével, a pihenési rend megszabásával, esetleg egy relaxáló szoba kialakításával lehet nyugodt munkakörülményeket teremteni.

Csökkentené a munkahelyi stresszt? www.szivbaratmunkahely.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik