Belföld

Dombrádnál jár a tiszai árhullám

Dombrádnál jár a Tiszán levonuló árhullám csúcsa, az észak-szabolcsi kisvárosnál csütörtökön 8 órakor 686 centiméteres vízállást mértek, s közel került a tetőzéshez az ár - közölték a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság nyíregyházi védelmi központjában. A többi folyón már elindult az apadás.

A folyó Tiszabercel irányában árad, ott 8 órakor 714 centiméteres volt a vízszint, 13 centiméterrel nagyobb a másodfokú árvízvédelmi készültség mértékadó magasságánál – mondta Bodnár Gáspár igazgató.

A Tisza vízgyűjtő területén a legutóbbi 24 órában sem volt jelentősebb eső, így Vásárosnaménynál és Záhonynál elsőfokúra mérsékelhették a készenlétet. Másodfokú készültség már csak az áradó, illetve a tetőzéshez közeli folyórészen van Szabolcsban, Zsurk-Dombrád-Tiszabercel-Gávavencsellő között.

Kraszna, Szamos

A Krasznán ugyancsak másodfokú a készenlét, a folyó a Mátészalka melletti Kocsordnál még árad, a víz magassága meghaladja az 560 centimétert. A tetőzésig még 10 centiméteres szintemelkedést várnak a szakemberek.

A Szamoson már megszüntették a készültséget, s a mértékadó 300 centiméter alatti a Túr vízszintje is, ott sincs már szükség készenlétre a szabolcsi gátak mentén.

Még hat szakasz

Hat szakaszon van érvényben elsőfokú árvízvédelmi készültség a Tisza mentén az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) működési területén, Zemplénagárd és Sarud között.

Csont Csaba, az igazgatóság szóvivője közölte: a folyó szerda délután 617 centiméteres vízállással tetőzött Záhonynál. Tokajnál várhatóan szombaton (725 centiméterrel), Tiszalöknél vasárnapra virradóra (590 cm), Tiszapalkonya térségében hétfőre virradóra (620 cm), Tiszakeszinél hétfő délután (600 cm) tetőzik majd az ár.

Bodrog, Hernád

Arról is beszámolt, hogy a Bodrogon továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Bodrog forrásfolyói lassan apadnak, csütörtök reggel Felsőbereckinél 594 centiméteres, apadó vízállást mértek.

A Hernád alsó szakaszán szintén ütemes az apadás. Reggel 6 órakor Gesztelynél 301 centiméter volt a víz állása, továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn a teljes folyószakasz mentén – fűzte hozzá.

Az Ékövizig működési területén összesen mintegy 360 kilométeres árvízvédelmi szakaszon van készültség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik