Belföld

A Dunán akcióztak a rendőrök

Több mint száz dunai vízi járműnél találtak valamilyen szabálysértést a július végi Aquapol-akcióban. Sok esetben hiányosan vezették a hajónaplót, vagy a járművezető ittas volt.

Az akció során összesen 213 belvízi hajót, 360 kisgéphajót és motoros vízi sporteszközt, 26 személyszállító hajót, valamint 47 kompot és 7 úszóművet ellenőriztek – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Ezek közül 115 jármű esetében találtak valamilyen szabálysértést.

Többségüket engedély nélkül vezették, vagy hiányos volt a kötelező felszerelés, vagy az előírt okmányok nem voltak megfelelőek. Az ellenőrzések alatt a rendőrök felkutattak egy körözött hajómotort, egy hajószállító utánfutó esetében okmányhamisítást, egy motoros vízi sporteszköznél pedig lajstromszám-hamisítást fedeztek fel.

A július 19-27. közötti akcióban a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság összesen 15 embert fogott el, köztük kilenc körözött személyt, további hat embert pedig jogsértésen – például ittas vezetés, vízi közlekedés veszélyeztetése – értek tetten.

Magyarország 2005-ben csatlakozott az öt éve alakult Aquapolhoz, az európai vízi rendészeti szervezethez, amely a Duna és a Rajna, illetve több ország tengeri vízi rendészetét fogja össze. Az egyhetes akciót az európai vízi rendészeti szervezet mind a tizenegy tagországában megtartotta.

A Dunáról és Magyarország vizeiről érdekes információkat olvashat a FigyelőNet Vizes Hetek oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik